Ga naar de inhoud
Bedrijven

Hudson's Bay opent minder winkels dan werd verwacht

Beeld © ANP

Hudson's Bay houdt het voorlopig bij vijftien warenhuizen in Nederland en twee vestigingen van kledingwinkel Saks OFF 5th. Eerder zei moederbedrijf HBC nog tot twintig vestigingen te willen groeien in ons land.

Toen V&D ten onder ging sprong het Canadese Hudson's Bay Company (HBC) al snel in het gat dat was geslagen in het Nederlandse winkellandschap en sloot een aantal huurcontracten af met eigenaren van de panden die eerst door V&D werden gehuurd.

Aanvankelijk waren de geruchten dat Hudson's Bay 60 warenhuizen zou willen openen in Nederland. Later zei HBC dat er 'tot 20 winkels' zouden komen. Nu zegt het bedrijf het voorlopig bij zeventien winkels te willen laten: vijftien warenhuizen van Hudson's Bay en de huidige twee winkels van Saks OFF 5th.

Hudson's Bay en Saks OFF 5th

Hudson's Bay zegt nu dat het destijds bij de 'tot twintig' winkels ging om zowel vestigingen van zowel Hudson's Bay als Saks OFF 5th. Maar HBC maakte in een persbericht eerder het onderscheid tussen de warenhuizen van Hudson's Bay en de winkels van Saks OFF 5th, die als 'premium-off-price-keten' werd omschreven.

Een woordvoerder van Hudson's Bay ontkent dat het concern minder warenhuizen wil openen dan eerder de bedoeling was. Volgens haar is in de Nederlandse versie van het persbericht het Engelse woord 'stores' ten oprechte vertaald met 'warenhuizen'.

15, 17 of 20?

Maar zeventien winkels is nog altijd minder dan twintig, waardoor er hoe dan ook toch minder winkels komen dan aanvankelijk gepland. Saks OFF 5th zit nu in Amsterdam en in Rotterdam. Er zijn geen plannen om meer vestigingen te openen.

Hudson's Bay zit nu in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Leiden, Almere, Breda, Maastricht, Tilburg, Den Bosch en Zwolle. Daar komen er dit jaar drie bij: op 8 maart opent een winkel in Amersfoort, op 18 maart in Enschede en op 5 april in Haarlem. Verder opent volgend jaar nog een winkel in Amstelveen (deze zou eerst in het najaar van 2018 beginnen), terwijl volgend jaar ook een vestiging in Utrecht open gaat.

Saks OFF 5th zit nu in Amsterdam en in Rotterdam. Er zijn geen plannen om meer vestigingen te openen.

'Kan niet weg uit Nederland'

Het lijkt bij de warenhuizen van Hudson's Bay vaak erg rustig te zijn, maar een woordvoerder zegt niet ontevreden te zijn over het aantal klanten. Hoeveel die klanten kopen wil zij niet zeggen. Wel wil zij kwijt dat er in december 3,5 miljoen klanten waren in de tien vestigingen van Hudson's Bay.

De woordvoerder zegt dat winkels van Hudson's Bay niet zullen worden omgebouwd tot Saks OFF 5th. Zij ontkent dat Hudson's Bay zich uit Nederland zou willen terugtrekken.

Retaildeskundigen zeiden onlangs dat het gezien de langlopende huurcontracten Hudson's Bay niet eens weg zou kunnen.

Hudson's Bay zit ook in België en Duitsland en in Duitsland lopen de zaken niet erg goed. Vandaar ook dat activistische aandeelhouder Jonathan Litt van Land & Buildings erg kritisch is over de verliezen die in Europa worden geleden.

Litt vind dat het concern Hudson's Bay te weinig rendement haalt uit het vastgoed. Hudson's Bay heeft een bod op Kaufhof in Duitsland afgewezen. Het lijkt er dus vooralsnog op dat ze verder willen in Europa.