Ga naar de inhoud
Bedrijven

'Verdacht stil rond Hudson's Bay, maar ze kúnnen niet weg'

Beeld © ANP

Hudson's Bay zit al weer bijna een half jaar in Nederland, maar het loopt er nog niet storm. Er waren zelfs al geruchten dat het uit Nederland zou willen vertrekken, 'maar dat kan helemaal niet'.

Hudson's Bay kán helemaal niet sluiten, ze hebben immers langlopende contracten afgesloten voor hun winkels, zegt retaildeskundige Rupert Parker Brady. Volgens hem lopen de huurcontracten tussen de 15 en 20 jaar.

'Tientallen miljoenen'

Hoogleraar e-marketing Cor Molenaar denkt dat de contracten 10 jaar lopen, waarschijnlijk voor alle panden. Dat komt omdat de eigenaren van die winkels flink hebben geïnvesteerd in verbouwingen om ze geschikt te maken voor Hudson's Bay en die willen ze terugverdienen.

"Als je nu weg zou gaan, dan komt er een geweldige schadeclaim", aldus Molenaar. Verhuurders van de panden zouden tientallen miljoenen kunnen eisen.

'Extra kosten om te splitsen'

Natuurlijk kun je altijd proberen om andere huurders te vinden, zegt Molenaar. Maar het is volgens hem de vraag wie er in zou willen.

Het gaat om heel wat vierkante meters en als je daar geen gegadigden voor kunt vinden, dan moeten ze weer worden verbouwd om te worden gesplitst in kleinere eenheden. Dat levert dus extra kosten op, zegt hij.

Activistische belegger

Hudson's Bay zit ook nog in Duitsland met warenhuisketen Galeria Kaufhof  en België met Galeria Inno.

Ook in Duitsland lopen de zaken niet erg goed. Vandaar ook dat activistische aandeelhouder Jonathan Litt van Land & Buildings erg kritisch is over de verliezen die in Europa worden geleden. Een mogelijkheid om aan die verliezen te ontkomen is een faillissement van de Nederlandse activiteiten, maar dat ziet Molenaar niet gebeuren.

Retailexpert Paul Moers ziet een faillissement niet zo snel gebeuren. Het falen van de Nederlandse activiteiten zou dat het imago van Hudson's Bay in de wereld namelijk flink aantasten. "Maar als de activistische aandeelhouder lastig blijft, dan weet je niet wat er gebeurt".

Verbeteren

Molenaar gaat er vanuit dat Hudson's Bay er alles aan zal doen om zich aan te passen aan de lokale omstandigheden in Nederland en de resultaten te verbeteren. Er zijn nu tien vestigingen in Nederland en Molenaar denkt dat de geplande opening van nog eens drie vestigingen dit jaar, in Haarlem, Amersfoort en Enschede, waar ook al vacatures voor zijn, wel door zullen gaan.

Maar hij wijst er wel op dat consumenten niet meer zo enthousiast zijn over warenhuizen, zowel in Nederland, als ook in andere landen zoals de VS en Groot-Brittannië.

'Enthousiasme ebt weg'

Moers is negatief over Hudson's Bay in Nederland. "Mijn aanvankelijke enthousiasme begint wel wat weg te ebben. Hij zegt geen idee te hebben waar het merk voor staat maar erkent ook dat een nieuwkomer even tijd nodig heeft om de juiste toon te vinden.

Het concern is volgens hem heel traag met het doorvoeren van veranderingen. "Je moet het bedrijf minstens drie jaar de tijd geven, maar alleen als ze iets doen dat tot verbetering leidt."

De omzet ligt er nu 20 tot 25 procent lager dan wat zou moeten, zegt Moers. "Als je net bent gestart is het geen enkel probleem als je omzet laag is, maar het moet wel binnen een half jaar fors omhoog."

Een woordvoerder van Hudson's Bay zegt dat er wel veranderingen in de merkenportefeuille zijn doorgevoerd en dat er speciale deals zijn voor klanten. Details kon zij nog niet geven. Of de omzet de laatste maanden is gestegen kan zij niet zeggen omdat Hudoson's Bay beursgenoteerd is.

'Stil'

Hudson's Bay heeft een bod op Kaufhof in Duitsland afgewezen. Het lijkt er dus vooralsnog op dat ze verder willen in Europa, aldus Moers. Maar hij vindt het wel 'verdacht stil' rond Hudson's Bay.

"Je moet er juist voor zorgen dat je steeds in het nieuws bent,  maar nu speelt het bedrijf stommetje, en dat is buitengewoon dom", vindt hij.