Bedrijven

Aegon vaart wel bij belastingverlaging VS

15 februari 2018 08:51 Aangepast: 27 februari 2018 23:24
Beeld © EPA (Archieffoto)

De winst van verzekeraar Aegon verdubbelde in het vierde kwartaal en de solvabiliteit, die aangeeft hoe sterk de balans is, neemt meer toe dan was verwacht. Beurscommentator Jacob Schoenmaker is dan ook zeer te spreken over de resultaten: "Aegon ziet er gewoon lekker uit".

Bij de verdubbeling van de winst in de maanden oktober tot en met december tot 986 miljoen euro gaat het wel over de nettowinst. Het onderliggende resultaat voor belastingen daalde mede door de zwakke dollar van 554 miljoen tot 525 miljoen euro, maar dat was wel beter dan verwacht.

Beleggers zijn enthousiast over de resultaten van Aegon. De koers wint meer dan 5  procent en daarmee is het verreweg de sterkste stijger in de AEX. De resultaten van Aegon worden veel beter ontvangen dan die van collega-verzekeraar NN.

Voordeel van lagere belasting VS

Aegon gaat profiteren van de belastingplannen van president Donald Trump in de VS. De winst zal daardoor structureel stijgen, zegt de verzekeraar. Voor Aegon in de VS een belangrijke markt. In het vierde kwartaal kwam twee derde van het resultaat voor belastingen uit de VS.

De verzekeraar denkt dat de netto onderliggende winst door de Amerikaanse belastingverlaging elk jaar zo'n 120 miljoen euro hoger zal uitvallen.

Solvabiliteit stijgt onverwacht

De solvabiliteit, die aangeeft hoe sterk de balans is en dus in hoeverre tegenvallers kunnen worden opgevangen, nam in het vierde kwartaal toe van 195 procent tot 201 procent. Dat was een meevaller, met die verbetering hadden beleggers geen rekening gehouden.

Aandeelhouders krijgen een 4 procent hoger dividend van 0,27 euro per aandeel. Eerder werd al een interimdividend uitgekeerd van 0,13 euro, zodat een slotdividend van 0,14 euro resteert.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van