Ga naar de inhoud
Bedrijven

Kledingketen Uniqlo naar Amsterdam, wil Zara en H&M inhalen

Een Uniqlo-winkel in Tokio, Japan. Beeld © ANP

Het Japanse kledingmerk Uniqlo komt in het najaar naar Nederland. De keten, die bekendstaat om kwalitatief goede kleding voor relatief lage prijzen, wil de strijd aangaan met H&M en Zara.

De eerste winkel in Nederland komt in de Amsterdamse Kalverstraat, in het pand waar keten Forever 21 uit vertrekt. In het drie verdiepingen tellende pand is straks kleding voor mannen, vrouwen en kinderen te koop.

Voor alle leeftijden

De keten maakt naar eigen zeggen kleding voor mensen van alle leeftijden; veel basics, denim en thermokleding. "Een perfecte match voor de mensen in Amsterdam, elk seizoen van het jaar", licht Taku Morikawa, de Europese topman van Uniqlo, toe in een persbericht.

Retailexpert Kitty Koelemeijer liet zich eerder al enthousiast uit over de keten. Uniqlo doet het volgens haar goed met basics. "Ze hebben innovatieve producten, zoals stoffen die isoleren tegen de kou, en bieden producten in heel veel verschillende kleuren."

Grootste van Azië

Uniqlo is op dit moment actief in negentien landen, waarvan zes Europese landen. In Frankrijk zijn er al 22 winkels, in het Verenigd Koninkrijk 11 en in België 3. Dit jaar wil de keten verder uitbreiden in Europa, waaronder in Zweden. "Onze intrede in de Nederlandse markt is de volgende stap in ons plan om onze aanwezigheid in de Benelux te vergroten", zegt Morikawa.

Sinds vorig jaar heeft Fast Retailing, het moederbedrijf van Uniqlo, al een distributiecentrum in Roosendaal, waar de jonge manager Luc de Jong aan het roer staat. Het bedrijf is de grootste moderetailer in Azië en de derde grootste wereldwijd, met een omzet van 4,6 miljard euro in de laatste drie maanden van 2017.

Het bedrijf hefet grote ambities. Fast Retailing-ceo Tadashi Yanai zei vorig jaar tegen Bloomberg dat hij denkt dat de strategie van zijn bedrijf, het inzetten op de snelle verkoop van alledaagse kleding, hem zal helpen retailgiganten als Zara te verslaan.  

Dit is een artikel van