Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Winst ASR met een derde toegenomen

21 februari 2018 07:34 Aangepast: 03 maart 2018 08:28
Beeld © ASR-ceo Jos Baeten

Verzekeraar ASR heeft afgelopen jaar geprofiteerd van onder meer gunstige ontwikkelingen op de financiële markten. Ook betrekkelijk lage claims bij het schadebedrijf in het eerste halfjaar hielpen het bedrijf aan een hogere winst.

ASR boekte een nettowinst van 906 miljoen euro, ruim een derde meer dan in 2016. Het operationeel resultaat ging met ruim een zesde omhoog naar 729 miljoen euro. Alle onderdelen van ASR leverden een bijdrage aan de hogere winst, die volgens topman Jos Baeten de eigen doelstellingen overtreft.

De storm die vorig jaar het land grotendeels lamlegde kost ASR naar schatting 30 miljoen euro. Dat past volgens Baeten binnen het 'budget' dat de verzekeraar standaard inruimt voor stormschades. "Zulke gebeurtenissen moeten er af en toe zijn"', relativeert de topman. "Ze laten zien waarvoor je er bent als verzekeraar."

Goed nieuws voor aandeelhouders

De aandeelhouders mogen onderling een kleine 230 miljoen euro aan dividend verdelen. Dat komt per aandeel neer op 1,63 euro, tegen 1,27 euro een jaar eerder. De kapitaalbuffer, berekend volgens de Europese normen (Solvency II), komt na uitbetaling van dat dividend op 196 procent. Eind 2016 was dat 189 procent.

Verzekeraar ASR werd in 2008 als onderdeel van het omvallende Fortis genationaliseerd. Sinds een paar maanden is de bank weer volledig in private handen. Daar profiteert de bestuurlijke top van het bedrijf flink van: de directie krijgt de komende twee jaar loonsverhogingen tot 67,5 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van