Ga naar de inhoud
Bedrijven

Investeringsfonds dat belegt in managers wil 50 miljoen extra ophalen

Niek Hoek, één van de managers die het bedrijf selecteert waarin Dutch Star Companies One gaat deelnemen. Beeld © ANP

Investeringsfonds Dutch Star Companies One heeft al 50 miljoen euro opgehaald om te kunnen investeren in bedrijven en daar moet nog eens maximaal 50 miljoen euro bij komen.

Het fonds had eerder al aangekondigd van start te gaan, maar nu is het dan echt zo ver en kunnen beleggers er geld in steken. Ze hebben tot volgende week woensdag. Een dag later zal Dutch Star Companies One (DSCO) naar de beurs gaan.

Omgekeerde overname

Het heeft dan geen activiteiten en is dan alleen nog maar een naam met een zak geld. De bedoeling is dat het een 'aanzienlijk minderheidsbelang' neemt in nog nader te bepalen bedrijf. Dit bedrijf wordt dan samengevoegd met DSCO, waardoor het in feite naar de beurs gaat. Dat heet in jargon een omgekeerde overname.  

DSCO wijkt af van andere investeringsfondsen, omdat je normaal gesproken weet in welk bedrijf je je geld steekt. Bij Dutch Star Companies One gaat het erom dat je investeert in de drie managers van het investeringsvehikel, die vervolgens op zoek gaan naar een bedrijf om in te investeren. Deze constructie komt niet heel vaak voor.

Eisen

Het bedrijf waarin het een belang wil nemen, moet wel aan een aantal eisen voldoen. Zo moet het een resultaat hebben, vóór aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie goodwill (ebitda), van tussen de 25 miljoen en 75 miljoen euro.

Verder moet het een sterke positie hebben in de desbetreffende branche en het moet in bepaalde sectoren zitten: de industrie, landbouw, de maritieme sector, groothandel, logistiek of 'slimme' productie. 

Familiebedrijven

"Het investeringsfonds richt zich vooral op familiebedrijven, maar ook bedrijven die door private equitybedrijven worden verkocht of delen die van bestaande ondernemingen worden afgesplitst komen in aanmerking", legt Gerbrand ter Brugge uit. 

Hij is één van de drie managers van het investeringsvehikel. "Familiebedrijven kunnen natuurlijk ook zelf naar de beurs gaan, maar als dat via ons gaat dan heb je geen kosten voor de beursgang", aldus Ter Brugge.

Shortlist van 30-40 bedrijven

DSCO heeft 150 bedrijven op het oog om een belang in te nemen. Daarvan staan er 30 tot 40 op een 'short list'. "Er is nog niet met één van die bedrijven over een mogelijke beursgang gesproken, dat gebeurt vanaf volgende week donderdag", aldus Ter Brugge.

Mocht het niet lukken om binnen twee jaar een bestemming te vinden voor het geld, dan wordt DSCO, ontbonden en krijgen aandeelhouders hun geld terug.

Naast Ter Brugge (die partner is bij Oaklins, dat advies geeft bij fusies en overnames) zijn Niek Hoek en Stephan Nanninga ook manager. Hoek is de oud-bestuursvoorzitter van verzekeraar Delta Lloyd, dat veel belangen had in Nederlandse beursfondsen. Nanninga was topman van het grote Nederlands familieconcern SHV.

Samen steken ze in totaal 1,75 miljoen euro in DSCO. Dit bedrag wordt gebruikt om de kosten van de beursgang te betalen en het boekenonderzoek te doen van over te nemen bedrijven. Zij krijgen geen geen managementvergoeding, maar ze verdienen eenvoudigweg aan hun aandelen als het te kopen bedrijf(sonderdeel) goed draait.

50 miljoen plus 50 miljoen

De 50 miljoen euro die al binnen is, komt van verschillende investeerders. Beleggers die ook willen meedoen moeten wel goed in de slappe was zitten: je kunt voor minimaal een ton meedoen.

Voor investeerders is een door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) goedgekeurde prospectus beschikbaar. "Gemikt wordt op een mix van ondernemers, rijkere families en (oud-)bestuurders van grotere bedrijven", aldus Ter Brugge.

Nederland

Het over te nemen bedrijf moet verder financieel sterk zijn, met een goed management. DSCO wil graag dat de leiding van het bedrijf aanblijft. Volgens Ter Brugge is het voor familiebedrijven aantrekkelijk om mee te doen, omdat de familie de controle houdt over de onderneming. DSCO koopt immers een belang van minder dan 50 procent.

Het gaat hier niet om een beleggingsfonds, zegt Ter Brugge desgevraagd. Er wordt namelijk in maar één bedrijf belegd. Maar het is ook geen private equity, bezweert hij. Die fondsen stoppen de bedrijven die ze overnemen vaak vol met schulden om het rendement voor de aandeelhouders zo groot mogelijk te maken. De combinatie van DSCO en het overgenomen bedrijf kan eventueel wat geld lenen, maar dat zal beperkt blijven.

Niet binnen een jaar verkopen

Verder zijn de aandelen die zij nu hebben niet zonder meer te verkopen. Zij kunnen hun speciale aandelen op drie momenten verkopen. Voor een derde geldt dat als er een overnamekandidaat is gevonden, nog eens een derde wordt omgezet in gewone aandelen als de koers is gestegen van 10 naar 11 euro en de laatste tranche wordt omgezet als de koers naar 12 euro is gestegen. Die gewone aandelen moeten zij telkens een jaar vasthouden.

Investeerders krijgen naast de aandelen die zij kopen ook warrants, die zij later kunnen omzetten in gewone aandelen. Hoe langer ze daarmee wachten, des te meer aandelen ze krijgen.