Bedrijven

Chaos Letse bankenwereld: corruptie aan de top en bank op omvallen

19 februari 2018 16:12 Aangepast: 02 maart 2018 04:29
Directeur van de Letste centrale bank Ilmārs Rimšēvičs (r) met de Spaanse minister van Economie Luis De Guindos (m) en de Letse minister van Welzijn Janis Reirs (l). Beeld © EPA

Het is chaos in de Letse bankenwereld. De directeur van de centrale bank in het land is opgepakt in een corruptiezaak en de derde bank van het land is stilgelegd na een vernietigende beschuldiging van het Amerikaanse ministerie van Financiën.

​​De Amerikanen beschuldigen ABLV Bank ervan witwassen tot een van de pijlers van de bank te hebben gemaakt. Verder zou de bank onder andere transacties verwerken voor bedrijven op de sanctielijst van de VN waarvan sommige betrokken zijn bij het Noord-Koreaanse wapenprogramma.

Bankrun

Sinds de aankondiging uit de VS is er veel geld weggehaald bij de bank, waardoor de Europese Centrale Bank​ (ECB) heeft besloten om alle uitgaande geldstromen van de bank stil te leggen. Daardoor kunnen klanten op dit moment niet bij hun geld.

De ECB laat weten dat het moratorium van kracht blijft tot nader order. Hoe groot de uitstroom van geld was bij de bank de afgelopen dagen, wil de ECB niet zeggen.

In een reactie stelt ABLV dat de beschuldigingen gebaseerd zijn op 'valse informatie'. Informatie over de inspanningen van de bank om witwassen tegen te gaan en terrorismefinanciering te voorkomen zou weg zijn gelaten in het rapport van de Amerikanen. ABLV zal 'er alles aan doen om deze beschuldigingen te weerleggen'. 

Kleine bank

Mocht de bank omvallen, dan is dat trouwens geen grote strop voor de Europese bankenwereld. In 2016 had de bank een kleine 4 miljard euro aan bezittingen en bijna 3 miljard aan tegoeden van klanten op de balans staan. Ter vergelijking: een bank als ING heeft voor ruim 538 miljard euro aan banktegoeden van klanten uitstaan.

ABLV zoekt samen met de Letse centrale bank naar een oplossing om de bank 'te stabiliseren'. De bank heeft een lening van 480 miljoen euro gevraagd met financiële producten op de balans als onderpand.

Bankpresident opgepakt

Ondertussen hebben ze bij diezelfde centrale bank ook nog wel wat anders aan hun hoofd. Directeur Ilmārs Rimšēvičs is dit weekend opgepakt op beschuldiging van corruptie. Waar hij precies van verdacht wordt, is niet bekendgemaakt.

De Letste centrale bank schrijft dat de arrestatie geen gevolgen heeft voor het functioneren van de instelling en wil verder niet reageren op het nieuws. Wel wordt benadrukt dat er een zerotolerancebeleid van kracht is met betrekking tot corruptie en illegale activiteiten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van