Bedrijven

Overwinning voor Van Haren in ruzie met Louboutin over rode zolen

06 februari 2018 12:37 Aangepast: 07 februari 2018 07:03
Ontwerper Louboutin met model en actrice Dita von Teese, fan van zijn werk. Beeld © Getty Images

De iconische roodgekleurde zolen van de beroemde ontwerper Louboutin vallen niet onder het merkenrecht, concludeert de adviseur van het Europese Hof voor Justitie. Dat is een belangrijke opsteker voor schoenenketen Van Haren, dat is aangeklaagd door het Franse merk.

Volgens de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie kan een bedrijf geen exclusiviteit claimen op basis van een combinatie van kleur en vorm. Dat is wel wat Louboutin doet, door te claimen dat de rode zool valt onder het merkenrecht. Louboutin registreerde de roodgekleurde zolen in 2010 in de Benelux als handelsmerk.

Het advies van de advocaat-generaal wordt vaak, maar niet altijd, overgenomen door de rechters van het Hof. 

Miniatuurvoorbeeld

Ontwerper Louboutin showt een van zijn schoenen. (Foto: EPA)

Maar een zool is zoiets algemeens dat je dat niet kunt claimen onder het merkenrecht, zelfs niet in combinatie met een kleur, legt woordvoerder Stefaan van der Jeught van het Hof uit. "Het merkenrecht is bedacht om mooie dingen te beschermen, maar sommige vormen moet je vrijhouden."

Merken- of octrooirecht

Hij vergelijkt het met een stoel: "Als dat een merk zou zijn, zou iedereen die een stoel maakt, moeten betalen aan de eerste maker ervan." Het recht op een ontwerp claimen kan via het octrooirecht, dat na een bepaalde periode verloopt, terwijl het merkenrecht blijft gelden. 

En het laatste is waar het Franse bedrijf zich op beriep, toen het met een kort geding Van Haren in 2012 wilde dwingen hun schoenen met rode zolen van de markt te halen. Dat werd gewonnen door het Franse bedrijf, waarna Van Haren in beroep ging. De Haagse rechtbank vroeg vervolgens advies aan het Europese Hof.

'Argumenten Louboutin niet overtuigend'

Het advies van de advocaat-generaal is een herhaling van het advies dat hij in juni van vorig jaar gaf. "Hij vindt de argumenten van Louboutin nog steeds niet overtuigend", licht Van der Jeught toe.

Het nieuwe advies was nodig omdat de zaak grotendeels over moest vanwege het belang voor de omgang met merkenrecht in de EU. De zaak wordt nu gedaan door de grootst mogelijke kamer van het Hof, waar 15 rechters in zitten.

Vonnis binnen enkele maanden

De rechters van het Hof komen over enkele maanden met hun vonnis, verwacht Van der Jeught. Daarna is het aan de Nederlandse rechter om opnieuw een oordeel te vellen.

Van Haren wil niet reageren op het advies, laat woordvoerster Annika Coomans weten. "Wij vragen om uw begrip dat wij gedurende deze procedure geen mededelingen kunnen doen", mailt ze.

Bij Louboutin was niet direct iemand beschikbaar voor een inhoudelijke reactie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van