Ga naar de inhoud
Bedrijven

Invallen bij Audi om dieselschandaal

Beeld © Getty Images

De Duitse justitie is vanochtend in alle vroegte het hoofdkantoor van autofabrikant Audi binnengevallen. Ook een fabriek van het bedrijf in Neckarsulm en een privéwoning worden doorzocht. Dat heeft Audi zelf bevestigd na berichten in verscheidene Duitse media.

De invallen houden verband met het dieselschandaal rond moederbedrijf Volkswagen. Ook Audi zou in Europa en de Verenigde Staten honderdduizenden auto's hebben verkocht die uitgerust waren met speciale software die ervoor zorgde dat de motor bij laboratoriumproeven minder schadelijke stoffen uitstootte dan bij normaal gebruik op de weg.

Tweede keer 

Het is de tweede keer in een jaar tijd dat de Duitse autoriteiten op het hoofdkantoor van Audi op zoek zijn naar bewijsmateriaal in deze zaak. In maart 2017 was daar ook al een inval. Vorige week werd bovendien huiszoeking gedaan bij zes technici die bij Audi op de loonlijst staan.

Justitie heeft in deze zaak inmiddels veertien mensen in het vizier. Onder hen zijn geen huidige of voormalige bestuurders van Audi. Het bedrijf liet andermaal weten volledig mee te werken aan het onderzoek. Het dieselschandaal heeft moederbedrijf Volkswagen al tientallen miljarden euro's gekost aan boetes, schikkingen en schadevergoedingen.