Een nettowinst van 542 miljoen euro voor ABN Amro in het laatste kwartaal van 2017. Dat is een stijging van 63 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2016 en meer dan analisten hadden verwacht.
De bank dankt de winstsprong vooral aan bezuinigingen en een meevaller bij het potje dat het heeft voor probleemleningen. De bank ontsloeg in de afgelopen jaren bij meerdere reorganisaties duizenden medewerkers. Tot 2020 wil de bank 13 procent van de in totaal 22.000 werknemers schrappen.
De bank profiteert verder van de aantrekkende economie, waardoor er meer vraag was naar hypotheken en zakelijke leningen toe.
'Solide'
De baten namen met 11 procent toe tot 2,4 miljard euro, terwijl de operationele lasten juist met 3 procent daalden. Topman Kees van Dijkhuizen noemde het resultaat in een toelichting 'solide', zeker gezien de nog altijd zeer lage rente.
Over heel 2017 kwam de winst uit op 2,8 miljard euro, ruim de helft meer dan in 2016. Afgezien van een boekwinst op de verkoop van een onderdeel, gaf ABN AMRO vorig jaar voor elke verdiende euro ruim 61 cent uit. Dat moet in 2020 gedaald zijn naar 56 tot 58 cent.
Kapitaalbuffer
De belangrijkste kapitaalbuffer is afgelopen jaar verder versterkt en staat nu op 17,7 procent van de naar risico gewogen activa. Dat is ruim boven de doelstelling van 13,5 procent die ABN Amro tot dusver hanteerde. Maar met het oog op nog strengere regels die in het verschiet liggen, wil de bank in 2018 een extra buffer van 4 tot 5 procent aanhouden.
Dat heeft gevolgen voor het dividendbeleid. Net als afgelopen jaar vloeit in principe de helft van de winst terug naar de aandeelhouders. Als de kapitaalpositie van ABN AMRO voldoet aan de aangescherpte doelstelling, kunnen extra winstuitkeringen of aandeleninkopen worden overwogen. Het dividend over 2017 bedraagt 1,45 euro per aandeel, tegen 0,84 euro per aandeel een jaar eerder.