Ga naar de inhoud
Bedrijven

Peter Paul de Vries koopt belang Delta Lloyd in Value8

Beeld © ANP

De grote man achter beursfonds Value 8, Peter Paul de Vries, koopt het grootste deel van de aandelen die Delta Lloyd had in Value 8. Daardoor stijgt het belang van De Vries tot ruim 30 procent.

Dat schrijft De Vries vandaag in een brief aan aandeelhouders in Value 8. Delta Lloyd werd vorig jaar overgenomen door NN en Value 8 is volgens De Vries te klein voor NN om een belang in aan te houden.

Eind november en in december zouden er gesprekken zijn geweest over de verkoop van aandelen in Value 8. Daardoor heeft De Vries via zijn persoonlijke vennootschap 3L Capital Holding het grootste deel van de aandelen van NN gekocht. Volgens de laatste melding bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) had NN bijna 10 procent van de aandelen Value8.

Geen verplicht bod

De Vries is nu weer de grootste aandeelhouder in Value8. Volgens de melding bij de AFM van eerder deze week had de particuliere belegger Visser namelijk een belang van 25 procent gemeld.

De Vries heeft nog de optie op nog eens 1,65 procent van de aandelen, waardoor zijn belang in Value8 kan toenemen tot 31,79 procent.

In principe zijn aandeelhouders die meer dan 30 procent hebben in een beursfonds een verplicht bod uitbrengen op de resterende aandelen, maar De Vries wil zo'n bod niet uitbrengen.

Hij kan namelijk onder die verplichting uitkomen door toestemming daarvoor te vragen aan de aandeelhouders. Hij heeft naar eigen zeggen nog geen contact gehad hierover met Visser. Maar De Vries verwacht dat de aandeelhouders akkoord gaan met zijn voorstel.

2 beleggers hebben 55 procent

Meer dan de helft van de aandelen is in handen van slechts twee beleggers, wat de verhandelbaarheid van de aandelen beperkt. Daar komt nog bij dat Value8 niet zo'n heel groot beursfonds is.

De Vries kocht de aandelen van NN voor 4 euro per aandeel. De koers stond toen 4,60 tot 4,70 euro, schrijft de Vries. Inmiddels is de koers van Value8 gestegen van rond de 4,90 eind december tot circa 5,30 euro. Opvallend is dat eind december de koers omhoog schoot.

Kritiek op Value8 en De Vries

Peter Paul de Vries werd bekend als voorvechter van de belangen van particuliere beleggers, toen hij directeur was van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Er is echter al langere tijd kritiek op Value8 en De Vries, vooral op het gebrek aan transparantie van het beursfonds.

Beleggers moesten wachten tot november voordat de jaarrekening over 2016 door de accountant werd goedgekeurd. Er werd over 2016 een verlies geleden van ruim 3,6 miljoen euro. Dat is veel meer dan de 799.000 euro verlies die Value8 eerder had gemeld.

In de eerste helft van 2017 steeg de omzet van Value8, maar de winst daalde.

Value8 wil geen dividend in contanten meer uitkeren, maar alleen nog maar in aandelen.