Bedrijven

Winst Rabobank stijgt met een derde tot 2,7 miljard

15 februari 2018 10:46 Aangepast: 15 februari 2018 10:49
Beeld © ANP

Rabobank heeft een mooi jaar achter de rug. De nettowinst groeide met een derde tot bijna 2,7 miljard euro. Onderliggend was de winststijging wel een stuk minder groot.

De Rabobank profiteerde naar eigen zeggen van de sterke Nederlandse economie en de betere markt. De onderliggende winst steeg over heel 2017 met 12,2 procent. In het tweede halfjaar was die toename met 12,4 procent nog iets groter.

Minder inkomsten én kosten

Rabobank moet ook minder geld opzij zetten voor slechte leningen en er viel zelfs een deel van de eerder getroffen voorziening daarvoor vrij.

De bank had wel te maken met een daling van de inkomsten met 6 procent. Daar staat tegenover dat Rabo de operationele kosten met hetzelfde percentage wist terug te dringen. 

Voorziening voor witwassen

Rabobank maakte vorige maand al bekend een forse voorziening te nemen bij zijn dochter RNA in Californië voor afwikkeling van een zaak naar mogelijke witwaspraktijken. Die last van 310 miljoen euro is opgenomen in de cijfers van de hele Rabobank-groep.

Verder bleken afgelopen jaar de kosten voor compensatie van Nederlandse mkb-klanten met een rentederivaat hoger uit te pakken dan gedacht.

Blockchain

Topman Wiebe Draijer wil dit jaar zwaarder inzetten op de digitale transitie. Afgelopen jaar werden al de eerste stappen gezet op het terrein van blockchaintechnologie in samenwerking met zes andere grote banken.

Ook werden verschillende apps en innovaties voor klanten geïntroduceerd en Rabobank wil zijn diensten op dat vlak verder uitbreiden.

Kosten moeten verder omlaag

Ook wil Draijer dit jaar nog meer op de uitgaven letten. Het rendement op geïnvesteerd vermogen is afgelopen jaar weliswaar al verbeterd tot 6,9 procent, maar bevindt zich nog altijd onder de doelstelling van 8 procent.

Daarnaast verwacht de bank dat de economie gunstig blijft, maar dat uitdagingen op de loer liggen op het vlak van data en privacy. Verder heeft de bank de kapitaaldoelstellingen voor 2020 al behaald. Ook aan de nieuwe Basel IV-kapitaaleisen zal volgens Rabobank tijdig worden voldaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van