Bedrijven

Oprichter profiteert niet van miljardenwinst Booking.com

29 januari 2018 12:49 Aangepast: 19 februari 2018 22:58
Oprichter Geert-Jan Bruinsma van Booking.com - C - Staying

Booking.com boekte in 2016 een winst van 2,4 miljard euro. Oprichter Geert-Jan Bruinsma merkt daar niets van, hij verkocht zijn aandelen vijftien jaar geleden.

Wat? 2,4 miljard winst?

Ja, uit de jaarrekening die Booking.com onlangs heeft gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel blijkt dat de site waar consumenten hun hotelovernachtingen kunnen boeken, in 2016 een megawinst van 2,4 miljard euro heeft geboekt.

De omzet bedroeg 7,2 miljard euro. Niet slecht voor een bedrijf dat twintig jaar geleden werd opgericht door een voormalige student van de Universiteit Twente.

Niet slecht ook voor die oprichter?

Helaas voor hem profiteert hij daar niet van mee. Geert-Jan Bruinsma bedacht de website in 1996, nadat hij hoorde dat een vakantie van een vriend in het water was gevallen. Als die vriend van te voren foto’s had kunnen zien, had hij nooit bij die camping geboekt.

Een marktverkenning leerde dat er nog geen sites waren, waar consumenten informatie kregen over accommodaties, en er konden boeken. Bruinsma bouwde zo'n site.

Waarom profiteert hij niet van de miljardenwinsten?

Bruinsma werkte zeven jaar aan de website, in een periode dat de internetbubbel werd opgeblazen, maar ook weer knapte. In 2003 vertrok hij bij het bedrijf, omdat hij geen zin meer had in de risico’s van de noodzakelijke groei. Bovendien wilde hij meer aandacht aan zijn gezin besteden.

Daarbij verkocht hij het grootste deel van zijn aandelen. Twee jaar later werd Booking.com verkocht aan het Amerikaanse Priceline. Naar verluidt hield Bruinsma er 17 miljoen euro aan over.

Een aardig bedrag, maar gezien de huidige miljardenwinst toch pijnlijk?

Door zijn vroege verkoop, staat Bruinsma inderdaad niet in de Quote 500. Zijn toenmalige zakenpartner Kees Koolen, die later pas verkocht, staat daar met 120 miljoen euro wel in. Toch zit Bruinsma er niet mee. In een recent interview met Tubantia zei de inmiddels 49-jarige ondernemer geen spijt te hebben van zijn beslissing om destijds uit te stappen.

Tussen 2003 en 2011 heeft hij veel leuke dingen kunnen doen met zijn gezin. En hij zegt tevreden te zijn met het bedrag dat hij destijds ontving. "Genoeg is genoeg, ik heb er een mooi bedrag voor gehad."

Wat deed Bruinsma na zijn vertrek?

Tussen 2003 en 2011 deed Bruinsma wat kleine, leuke klussen. Zo sleutelde hij aan de website van de school van zijn kinderen. Toen zijn kinderen groter werden, besloot Bruinsma weer aan de slag te gaan.

Tussen 2011 en 2016 werkte hij drie dagen per week als website-ontwikkelaar en business developer bij zijn oude bedrijf, Booking.com. In de leiding speelde hij dus geen rol meer.

Wat doet Bruinsma tegenwoordig?

In de herfst van 2016 vertrok hij voor de tweede keer bij Booking.com. Daarna richtte hij met een aantal vrienden een nieuw bedrijf op, Staying. Dat biedt verhuurders van accommodaties een app, waarmee zij na een boeking goed kunnen communiceren met hun klanten. Nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van