Ga naar de inhoud
Bedrijven

Fastned verliest weer laadpalenzaak: iedereen mag ze neerzetten

Fastned-advocaat Mensink (l) en ceo Michiel Langezaal tijdens een eerdere rechtszaak in december. Beeld © ANP

Fastned, het bedrijf dat snellaadstations voor elektrische auto's bouwt, heeft opnieuw een rechtszaak verloren tegen de staat. Het bedrijf wilde via een kort geding voorkomen dat andere partijen toestemming krijgen om laadpunten te bouwen op plekken waar Fastned ook een vergunning heeft.

De rechtbank in Den Haag geeft Fastned ongelijk. Hierdoor wordt toegestaan dat oliemaatschappijen een tweede laadstation voor elektrische auto's bij een tankstation mogen zetten, naast die van Fastned.

Ceo Michiel Langezaal van Fastned noemt dit 'een status aparte' voor oliemaatschappijen en laat weten dat het bedrijf in hoger beroep gaat.

'Oneerlijke concurrentie' 

Fastend spande het kort geding eerder deze maand aan met MisterGreen, dat ook snellaadstations langs snelwegen bouwt. Beide bedrijven zien de vergunningen voor andere partijen als oneerlijke concurrentie en wijzen daarbij op eigen investeringen.  

In twee eerdere zaken over laadpunten van Shell trok Fastned ook al aan het kortste eind. Destijds was de rechter van oordeel dat het mogelijk moet zijn dat twee energielaadpunten, een basisvoorziening en een aanvullende voorziening, op één tankstation te bouwen.

Broodjes verkopen

Het jonge bedrijf, opgericht in 2012, ligt al langer in clinch met de overheid. Zo kreeg het geen vergunning van Rijkswaterstaat voor het uitbaten van shops waar klanten koffie of een broodje kunnen scoren en gebruik kunnen maken van de wc, terwijl tankstations dat wel mogen. Die zaak dient binnenkort bij de Raad van State.