Ga naar de inhoud
Bedrijven

Recordwinst en omzet Apple, maar verkoop iPhones valt tegen

Beeld © AFP

Apple heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar een duizelingwekkende omzet van ruim 88 miljard dollar geboekt, onder de streep bleef ruim 20 miljard dollar winst over. Maar ondanks deze records, lijkt het bedrijf een probleem te hebben.

De verkoop van iPhones, dé melkkoe van het bedrijf, was lager dan waar analisten op hadden gerekend, schrijft persbureau Bloomberg. Er werden er 77,3 miljoen verkocht, 1 procent minder dan vorig jaar en ook minder dan de 80 miljoen waar op was gerekend. 

Miniatuurvoorbeeld

De iPhone X ging begin november in de verkoop, zoals hier in New York. (Foto: AFP)

Er was nog meer teleurstelling: Apple verwacht dit kwartaal, dat loopt tot eind maart, tussen de 60 miljard en 62 miljard dollar omzet te draaien. Dat is fors minder dan de bijna 66 miljard waar analisten op hadden gerekend en voedt de speculatie dat Apple de productie van de iPhone X gaat terugschroeven. 

Hoge verkoopprijs

Er was ook goed nieuws: de gemiddelde verkoopprijs van een verkochte iPhone lag op 796 dollar, wat erop duidt dat de dure iPhone X goed werd verkocht. Apple publiceert geen verkoopcijfers per model, maar het hoge gemiddelde wijst erop dat de relatief veel duurdere iPhone in trek is. 

De omzet die het techbedrijf haalde met de iPhone-verkoop steeg met 13 procent tot ruim 61,5 miljard dollar

'Best verkochte smartphone'

Apple-topman Tim Cook laat Bloomberg weten dat de iPhone X sinds die in november op de markt kwam 'iedere week de best verkochte smartphone wereldwijd was'.