Bedrijven

ABN naar Hoge Raad om euriborklanten niet te hoeven compenseren

09 februari 2018 08:48 Aangepast: 25 februari 2018 05:22
ABN-topman Kees van Dijkhuizen. Beeld © ANP

Al twee keer haalde ABN Amro bakzeil in de rechtszaal, maar de bank wil nog geen punt zetten achter het slepende dossier rond de euriborrente. ABN stapt naar de Hoge Raad, de hoogste rechter van ons land.

De zaak draait om kleine lettertjes die ABN in z'n contracten had met klanten met een zogeheten euriborhypotheek. Het gaat in totaal om zo'n 4000 klanten, vertelt een woordvoerder aan RTL Z. 

Kleine lettertjes

De rente voor deze klanten was gekoppeld aan de euriborrente, het rentetarief dat Europese banken rekenen als ze elkaar geld uitlenen. De deal: ging die rente omhoog, dan ging ook de hypotheekrente omhoog en omgekeerd gold hetzelfde.

Maar in de kleine lettertjes meldde ABN Amro dat het ook tussentijds zelf extra renteverhogingen kon doorvoeren. Dat deed de bank in 2009 en 2012. In 2009 daalde de rente van 2,5 naar 0,4 en verhoogde de bank de rente met 0,5 procent. In 2012 verhoogde ABN de rente zelfs met een procent om de daling van de euribor van 0,7 naar 0,1 procent op te vangen. 

Twee keer verloren

Die verhogingen schoten klanten in het verkeerde keelgat, zij stapten naar de rechter. Die gaf hen in 2015 gelijk en ook het hoger beroep in december vorig jaar verloor de bank

Maar daar legt men zich niet bij neer, ABN Amro gaat in cassatie bij de Hoge Raad. De bank vindt dat het gerechtshof onvoldoende rekening heeft gehouden met de argumenten van de bank. 

Het belangrijkste argument van de bank: het was weliswaar onzeker of de bank niet op eigen houtje de rente zou verhogen, maar klanten konden altijd kosteloos een andere hypotheek van de bank nemen.

Miljoenen opzij gezet

Naar aanleiding van de uitspraak van het gerechtshof in december, zette de bank 50 miljoen euro extra opzij. Daarmee komt de totale pot die de bank heeft voor het compenseren op een kleine honderd miljoen, aldus de woordvoerder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van