Ga naar de inhoud
Bedrijven

Ondergang zorgverlener Ciran is miljoenenstrop voor Rabobank

Het kantoor van Rabobank in Utrecht. Beeld © ANP

Het faillissement van een aantal bedrijven die zijn gelieerd aan de omstreden zorgverlener Ciran, levert Rabobank een miljoenenstrop op. Die kan oplopen tot ruim 5 miljoen euro.

Dat blijkt uit het vandaag verschenen eerste faillissementsverslag van curator Jan van den Heuvel.

Stichting Ciran is een aanbieder van medisch specialistische revalidatiezorg, die de uitvoering van de zorg uitbesteedde aan een aantal gelieerde bedrijven. Top-Care, dat in handen is van investeringsmaatschappij NPM Capital, was daarvan de grootste. Een doorstart van deze bedrijvengroep is nog steeds niet rond.

Problemen

Toen een aantal zorgverzekeraars waaronder VGZ begin vorig jaar na vermoedens van grootschalig gesjoemel met declaraties de geldkraan dichtdraaide, kwamen de bedrijven in de problemen. Top-Care ging begin december failliet.

Miljoenenlening Rabobank

In het faillissementsverslag van curator Van den Heuvel valt onder meer te lezen dat Rabobank het bedrijf een lening van ruim 5 miljoen euro heeft gegeven. De bank heeft een vordering ingediend bij de curator, en moet hopen dat ze daar nog wat van terugziet.

Wel stelt Rabobank onder meer de debiteurenportefeuille van de zorgverlener in onderpand te hebben. Van den Heuvel onderzoekt nog of dat klopt.

Doorstart

Van den Heuvel heeft nog geen akkoord bereikt over een eventuele doorstart van Top-Care. Van de aanvankelijk negen gegadigden, brachten er uiteindelijk vier daadwerkelijk een bod uit.

De curator zegt momenteel ‘intensief te onderhandelen’ met de partij die ‘het meest aanvaardbare bod’ uitbracht. Wie dat is, is nog onbekend.

Eerder deze maand nam participatiemaatschappij Holland Venture revalidatiekliniek Ortius, een andere onderaannemer van Ciran, over.