Ga naar de inhoud
Bedrijven

Keijzer wil gesprek met Thuisbezorgd om verhoging commissie

Staatssecretaris Mona Keijzer met collega Wopke Hoekstra, minister van Financiën. Beeld © ANP

De commissieverhoging die Thuisbezorgd begin dit jaar doorvoerde, krijgt nog een staartje. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat, CDA) gaat praten met het bedrijf naar aanleiding van de discussie die ontstond over de verhoging.

Het bedrijf Thuisbezorgd, dat naar eigen zeggen ongeveer 30 procent van de markt voor bezorgmaaltijden in handen heeft, heeft de commissie die het rekent per bezorgde maaltijd sinds 1 januari verhoogd van 11 à 12 procent naar 13 procent.

Die verhoging leidde tot protest van sommige restauranteigenaren, onder aanvoering van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland. Naar aanleiding van de discussie die over de verhoging ontstond wil Keijzer nu in gesprek met Thuisbezorgd. 

Misbruik van marktmacht?

De verhoging leidde tot Kamervragen van SP'er Maarten Hijink. Hij vroeg Keijzer, als staatssecretaris onder meer verantwoordelijk voor mededinging en een gelijk speelveld voor alle bedrijven, of de commissieverhogingen geen machtsmisbruik zijn, omdat Thuisbezorgd 'een dermate groot marktaandeel heeft'. 

Ook wilde hij van Keijzer weten of de zogeheten pariteitsclausule, die restaurants die bij Thuisbezorgd zijn aangesloten verbiedt ergens anders een goedkopere prijs te vragen, geen misbruik van de marktmacht is.

ACM: niet schadelijk voor consument

Of dat zo is, is echter aan toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM), schrijft Keijzer in antwoorden op de Kamervragen. Die heeft daar in 2016 nog onderzoek naar gedaan en toen geconcludeerd dat de afspraak tussen Thuisbezorgd en restaurants waarschijnlijk niet tot schade voor de consument leidt.

Tegen die pariteitclausules is wel verzet vanuit sommige restaurants, die zelf willen bepalen wat voor prijzen ze vragen op hun eigen websites. 

Afspraken over laagste prijs

In de hotelbranche was een soortelijke strijd aan de gang, tussen hoteliers en Booking.com. Nadat het meerdere rechtszaken verloor, is het inmiddels in meerdere Europese landen verboden om dit soort afspraken te maken. In Nederland is zo'n verbod niet opgelegd. 

In 2015 werden boekingssites in Europees verband gedwongen hun brede pariteitsclausules te veranderen in zogeheten smalle pariteitsclausules. Het verschil: hotels mochten vanaf dat moment lagere prijzen bieden op andere boekingssites. In een brede pariteitsclausule mag het bedrijf dat nergens, niet op de eigen site en niet op andere platforms.

Europees onderzoek

Die maatregel had 'een positief effect' op de concurrentie, schrijft Keijzer. Maar omdat dit soort afspraken volgens Keijzer ook voordelen bieden en de hotelmarkt een andere is dan de eetbezorgmarkt, is er voor Keijzer nog geen aanleiding voor maatregelen of zelfs een verbod.

Bovendien heeft de Europese Commissie onderzoek gedaan naar de voorwaarden die dit soort sites stellen aan bedrijven. De Commissie komt dit half jaar met aanbevelingen naar aanleiding van het onderzoek, daar wil Keijzer op wachten.

Thuisbezorgd laat weten graag in gesprek te gaan met de staatssecretaris, daar wordt binnenkort een datum voor uitgekozen.