Bedrijven

'Shell wil groen energiebedrijf Eneco kopen'

12 januari 2018 10:22 Aangepast: 13 februari 2018 18:04
Beeld © ANP

Gas- en olieconcern Shell zou bezig zijn met voorbereidingen om een bod uit te brengen op Eneco. Maar ook andere fossiele energiereuzen hebben interesse in het Nederlandse bedrijf dat zich afficheert als groen energiebedrijf.

Dat schrijft De Telegraaf. Ook olieconcern Total zou interesse hebben in Eneco. Shell wil geen commentaar geven. Eneco wil niet zeggen of het is benaderd door Shell over een overname.

Shell voelt de druk uit de samenleving om de transitie naar duurzame energie te maken. Een eventuele overname van Eneco zou daar een bijdrage aan kunnen leveren.

Sommige aandeelhouders proberen Shell ertoe te bewegen duurzamer te worden. Maar een resolutie van Follow This werd op de aandeelhoudersvergadering in mei nog met grote meerderheid verworpen.

De resolutie van Follow This werd weliswaar verworpen, maar het aantal onthoudingen bij de stemming was zodanig dat Shell zich genoodzaakt zag in de toekomst meer openheid van zaken te geven over haar impact op het klimaat. Shell zei vorige maand in een strategie-update de gemiddelde CO2-uitstoot van zijn eindproducten te willen halveren.

Eneco: 50 procent wind, zon en biomassa

Ruwweg de helft van de energie die Eneco levert wordt duurzaam opgewekt met vooral wind, zon en biomassa. De andere helft komt uit gasgestookte centrales. Eneco neemt deel in windparken op zee, zoals Luchterduinen.

Ook heeft het een belang in het nog te bouwen windpark Borssele III/ IV, voor de Zeeuwse kust. Dat doet Eneco trouwens met Shell. Eneco en Shell hebben vorige week wel de helft van hun belang in Borssele III/IV verkocht.

Gemeenten willen Eneco verkopen

Eneco is nu nog in handen van een aantal Zuid-Hollandse gemeenten. Een groot deel van hen, met 75 procent van de aandelen, wil hun belang verkopen. Sommige gemeenten hebben daarbij voorwaarden gesteld, zoals dat er garanties zijn voor de ingezette groene koers.

Er lopen nog altijd gesprekken met de gemeenten over hoe de verkoop zou moeten plaatsvinden. Eneco zelf laat weten geen enkele voorkeur te hebben voor door wat voor soort bedrijf het overgenomen wordt, behalve dan dat het de groene koers wil voortzetten.

Shell waarschuwde in 1986

Shell wist al in 1986 dat het gebruik van fossiele brandstoffen risico's met zich meebrengt. In een interne studie waarschuwde het voor de catastrofale risico's van klimaatverandering.

Vijf jaar later maakte Shell zelfs een film als waarschuwing tegen de gevolgen van klimaatverandering. Daarmee was het bedrijf dus vijftien jaar eerder dan Al Gore en zijn veelbesproken klimaatfilm An Inconvenient Truth. In de tussentijd ging Shell wel gewoon door met boren naar olie en gas.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van