Ga naar de inhoud
Bedrijven

Bijenkorf sluit distributiecentrum: 143 mensen verliezen baan

Beeld © ANP

Warenhuis Bijenkorf sluit halverwege volgend jaar zijn distributiecentrum in Woerden, naar eigen zeggen om de bevoorrading van winkels en verzending van online bestellingen efficiënter te maken. 143 medewerkers moeten daardoor op zoek naar een nieuwe baan.

Tot nu toe werkte Bijenkorf met twee distributiecentra. Vanuit het eigen distributiecentrum in Woerden werden de winkels bevoorraad, vanuit een distributiecentrum van Ingram Micro in Waalwijk de webwinkel. Dat moet er nu één worden - nieuw te bouwen - waar vanuit de hele distributie gedaan wordt. 

Het werk op de nieuwe locatie wordt uitbesteed aan een externe partij, waardoor de 143 vaste medewerkers op straat komen te staan. Voor hen geldt een sociaal plan. 

Nieuwe banen

Bijenkorf zegt geen andere optie te zien dan de locatie te sluiten, om in de toekomst te kunnen blijven groeien. De samenvoeging maakt de bevoorrading efficiënter en duurzamer, en bestellingen kunnen er sneller door worden geleverd, aldus het bedrijf.

Ingram Micro is in gesprek met Bijenkorf om ook het werk in het nieuwe centrum, dat in de regio Tilburg of Waalwijk moet komen, te gaan doen. Daarmee zouden weer nieuwe banen worden gecreëerd, aldus het warenhuis.

Vragen

Vakbond CNV is niet te spreken over de stap. "Het is een besluit dat vragen oproept", zegt bestuurder Martijn den Heijer.

"Zo willen we eerst duidelijk hebben of hier geen sprake is van 'overgang van onderneming'. De bedrijfsactiviteiten verdwijnen niet, maar worden overgedragen. Dat kan betekenen dat dit ook voor de arbeidscontracten geldt. Wil je 143 mensen op straat zetten, dan heb je goede argumenten nodig."