Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Deze zeven trustkantoren raken hun keurmerk kwijt

11 januari 2018 13:04 Aangepast: 15 januari 2018 13:08
Independium in het Amsterdamse WTC is geen lid meer, maar gebruikt het logo nog wel. Beeld © ANP

Holland Quaestor, de belangenvereniging van de belangrijkste Nederlandse trustkantoren, is dit jaar zeven leden kwijtgeraakt. De trustkantoren die afhaken, verliezen daardoor ook het keurmerk dat fungeert als kwaliteitsstempel.

In november kondigde Holland Quaestor al aan dat ongeveer een kwart van de leden zou opstappen, onder meer omdat zij niet meer konden of wilden voldoen aan de strengere toegangseisen. Destijds wilde de vereniging niet zeggen welke leden dat waren.

Vertrekkers

Uit een vergelijking van ledenlijsten blijkt nu welke leden afscheid hebben genomen. De afhakers zijn Curado Trust uit Amsterdam, DMS Netherlands uit Amstelveen, Independium uit Amsterdam, Molade Trust Management uit Amstelveen, Mutual Trust Netherlands uit Hoofddorp, Portland Partners op Schiphol en Trust Company Amsterdam.

Pikant is dat Independium, dat kantoren heeft in Amsterdam, Breda, Londen, Curaçao en Anguilla, het logo van Holland Quaestor nog steeds op haar website gebruikt. (Aanvulling: inmiddels heeft het trustkantoor het logo verwijderd)

Vertrouwen herstellen

Holland Quaestor heeft afgelopen jaren hard gewerkt om het vertrouwen in de aangesloten trustkantoren te herstellen. Dat was nodig omdat de trustsector afgelopen jaren herhaaldelijk in opspraak kwam.

Zo maakten onderzoeken als de Paradise Papers inzichtelijk hoe trustkantoren worden ingezet bij constructies voor belastingontwijking en -ontduiking en het verbergen van dubieuze financiële transacties.

Mede onder druk van strengere wet- en regelgeving zijn de eisen voor het lidmaatschap van de belangenvereniging en het keurmerk afgelopen jaren verder aangescherpt. In november zei Holland Quaestor dat mede als gevolg daarvan leden afhaakten. Soms vonden de leden het lidmaatschap ook te duur, of waren zij ontevreden over de belangenbehartiging.

Geen toelichting

De vertrekkende trustkantoren staan niet te popelen om uit te leggen waarom zij het lidmaatschap en het keurmerk hebben opgezegd.

Directeur Jochai van Bergen van DMS, eigenaar René van den Outenaar van Molade Trust Management en een woordvoerster van Independium, die haar naam niet wil geven, zeggen allemaal 'geen commentaar' te geven. Curado en TCA reageerden helemaal niet om verzoeken om commentaar.

In vertrouwen

Maar twee van de zeven kantoren krijgen we iets uitgebreider aan de lijn. Financieel bestuurder Onno Kelderman van Mutual Trust Netherlands bevestigt het opzeggen van het lidmaatschap. "Daartoe hebben wij zelf besloten, nadat wij alle voors en tegens tegen elkaar hebben afgewogen. De redenen ervoor hebben wij in vertrouwen gedeeld met het bestuur van Holland Quaestor. Ik vind het niet netjes om dat publiek te doen."

Managing director Michel Schoenmakers van Portland Partners, die zich eveneens onthoudt van een toelichting, ziet dat niet als geheimzinnigheid. "Waarom zou ik onze bedrijfsoverwegingen met de buitenwereld delen? Met geheimzinnigheid heeft dat niets te maken. U geeft toch ook geen antwoord op de vraag of u kinderen heeft?"

Blijvende leden groeien

Mariët van den Berg, verenigingsmanager bij Holland Quastor, zegt het in sommige gevallen jammer te vinden dat trustkantoren hun lidmaatschap hebben opgezegd. "Je wil in principe een zo groot mogelijk deel van de markt vertegenwoordigen. Daar zitten zeker ook partijen bij waarvan wij een goed beeld hebben."

Zij wijst er wel op dat veel sterke kantoren lid blijven. "Dat is het positieve. Bovendien blijkt uit onze gegevens, onder meer over het aantal werknemers, dat onze leden groeien. Zo blijft het totale marktaandeel dat wij vertegenwoordigen op peil."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van