Bedrijven

Hema ziet omzet stijgen, maar lijdt nog altijd verlies

27 juni 2017 09:38 Aangepast: 23 november 2018 09:36
Hema heeft al ruim honderd winkels in Nederland omgebouwd. Beeld © Hema

Het gaat minder slecht met de Hema. De omzet steeg in het eerste kwartaal van dit jaar en de online verkoop stijgt flink, maar toch wordt er nog altijd een verlies geleden.

De Hema zit wél in een stijgende lijn, blijkt uit de cijfers die gisteren nabeurs zijn gepubliceerd. Zo neemt de omzet toe met 4,8 procent. Dat komt niet alleen doordat er meer winkels zijn. Er zijn inmiddels 711 vestigingen, 11 meer dan een jaar eerder. Maar er werd ook in de bestaande winkels meer verkocht.

Daarbij werd er ook nog eens meer verdiend op de omzet, de brutomarge steeg, maar dat was niet genoeg om onderaan de streep geld over te houden. Er werd een verlies geleden van 12,4 miljoen euro. Dat is wel minder dan de 14,7 miljoen euro van een jaar eerder.

Hema bouwt de vestigingen in Nederland en België om naar de formules zoals die in landen als Frankrijk en Duitsland worden gevoerd. Dat moet de winkels overzichtelijker maken en de omzet verhogen. Er zijn nu al meer dan honderd winkels in Nederland omgebouwd.

Kleine operationele winst

Hema kampt nog altijd met de hoge financieringslasten, van rond de 13 miljoen euro. Het operationele resultaat verbeterde tot licht positief (ruim 1 miljoen euro), maar dat is dus niet genoeg. Het is trouwens wel zo dat het eerste kwartaal meestal niet het beste is in de detailhandel.

Zo kwam Hema in het vierde kwartaal van vorig jaar nog maar uit op een marginaal verlies. Het vierde kwartaal is vanwege Sinterklaas en kerst het belangrijkste kwartaal.

Omzetgroei met name buiten Nederland

Hema schrijft de gestegen omzet mede toe aan het succes van nieuwe huishoudelijke artikelen, verzorgingsproducten en kleding in het assortiment. Online deed Hema het ook goed, daar werd 44 procent meer verkocht. 

In het buitenland blijft Hema groeien. Zo kwamen er daar per saldo winkels bij. De omzet steeg er met 8 procent, dat is het dubbele van de omzetgroei van Nederland. Maar Hema is nog altijd met name een Nederlands bedrijf. Daar komt meer dan driekwart van de omzet en het resultaat vóór aftrek van rente en belastingen vandaan.

Hema stak de afgelopen jaren veel tijd, geld en energie in verbetering van zijn assortiment en de beschikbaarheid van producten. Daarnaast werden oude voorraden afgebouwd. Aan dat laatste programma is in het eerste kwartaal grotendeels een einde gekomen. Er werden veertien outlet stores gesloten. In de rest van het jaar zullen er nog vijf overblijven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van