Bedrijven

Altice splitst zich op, 'maar dat verkleint schuldenberg niet'

09 januari 2018 12:12 Aangepast: 12 januari 2018 10:27
Beeld © EPA

Kabel- en telecomconcern Altice splitst de Amerikaanse activiteiten af. Maar de enorme schuldenberg van 50 miljard euro vermindert hierdoor nauwelijks, zegt Hans de Geus. Volgens Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer wordt er vooruitgelopen op de verkoop van een deel van de Europese bedrijven.

Altice zet zijn Amerikaanse tak apart. Het bedrijf wordt niet verkocht, maar de huidige aandeelhouders van Altice krijgen aandelen in Altice USA. Dat bedrijf is nu al genoteerd aan de beurs in de VS. Daarbij gaat het om een derde van de aandelen.

De resterende twee derde van Altice USA zit nu nog bij het in Nederland genoteerde Altice.

Altice denkt dat door de splitsing beide onderdelen, Altice USA en Altice in Europa,  zich beter kunnen focussen hun markten. Tegelijkertijd worden de Europese activiteiten opgedeeld in drieën: Altice France, Altice International en Altice Pay TV.

Schuldenberg

Altice heeft nu een schuld van maar liefst 50 miljard euro. De nettoschuld van Altice Europa is 31 miljard euro. Dat wordt door de transactie nauwelijks afgebouwd. Altice gebruikt een dividenduitkering van Altice USA om de schuld met 625 miljoen euro te verlagen. Dat tikt niet echt aan, concludeert Hans de Geus.

Volgens Maurits Heldring van ABN Amro is er tijd nodig om de balans van Altice te verbeteren. Elk jaar komen er immers contanten binnen waarmee schulden kunnen worden afgelost, zegt hij.

Herstructureren in Frankrijk

In Europa richt Altice zich allereerst op het herstructureren van de activiteiten in Frankrijk en Portugal. Frankrijk is verreweg het belangrijkste land voor Altice in Europa. Verder wil Altice Europa de balans versterken door niet-kernactiviteiten te verkopen.

Afgelopen tijd verkocht Altice al een paar onderdelen, zoals die in Zwitserland.

'Verkoop Europese onderdelen'

Met de splitsing die nu is aangekondigd wordt vooruitgelopen op een verkoop van een deel van de Europese activiteiten, aldus Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer. Hij denkt dat oprichter, topman en grootaandeelhouder Patrick Drahi meer kansen ziet in de VS dan in Europa.

Met het opdelen van Europa in drie bedrijven krijg je losstaande bedrijven die óf zelf op overnamepad kunnen gaan, óf die juist overgenomen kunnen worden, denkt Bender.

Drahi houdt meerderheid

Verwacht wordt dat de plannen in het tweede kwartaal zijn afgerond, maar aandeelhouders moeten zich er bijvoorbeeld nog over uitspreken. Dat zal geen problemen opleveren, want oprichter Patrick Drahi heeft 64 procent van het totale stemrecht in Altice en daarmee heeft hij het er voor het zeggen.

Straks heeft Drahi ook in Altice USA de meerderheid van het stemrecht: tussen de 51,2 procent en 93,7 procent. Dat hangt namelijk af van welke aandelen de aandeelhouders van Altice kiezen: gewone aandelen Altice USA of voor aandelen B. Maar die laatste aandelen zullen niet aan de beurs genoteerd zijn en daarmee zijn ze minder aantrekkelijk. De aandelen B zijn wel goed voor 25 keer zoveel stemrecht als gewone aandelen. 

Drahi blijft ook bestuursvoorzitter van Altice Europe. Verder is hij straks bij Altice USA president-commissaris, dat is een machtiger positie dan in Nederland.  

Licht herstel na beursdrama

Altice kreeg de laatste maanden flinke klappen op de beurs. Zo kelderde de koers van ruim 23 euro medio juni, tot onder de 7 euro begin december. De laatste weken herstelde de koers licht en ook vandaag stijgt de koers.

Altice is op de Amsterdamse beurs genoteerd, het hoofdkantoor staat hier ook, maar het is in Nederland verder niet actief.

Bekijk het commentaar van beurscommentator Hans de Geus:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van