Ga naar de inhoud
Bedrijven

Kalanick wil cashen: hij verkoopt aandelen Uber

Travis Kalanick op een Oscarfeestje in Beverly Hills. Beeld © Getty Images

De opgestapte Ubertopman Travis Kalanick wil af van z'n aandelenbelang in het bedrijf dat hij zelf medeoprichtte.

Het zou gaan om een belang van zo'n 29 procent, omgerekend 1,4 miljard dollar, meldt Bloomberg op basis van bronnen. De aandelen worden gekocht in het kader van de deal met het Japanse bedrijf SoftBank Group. Uber wil niet inhoudelijk ingaan op een verzoek om commentaar.

Dit bedrijf koopt zich samen met enkele andere investeringsfirma's voor zo'n 9 miljard dollar in bij Uber, de kopers krijgen in totaal een belang van 17,5 procent in het vervoersbedrijf.

Mag maar 29 procent verkopen

Kalanick had volgens Bloomberg eigenlijk de helft van zijn aandelen willen verkopen, het maximum dat bestuursleden mogen verkopen. Maar vanwege voorwaarden die SoftBank heeft gesteld bij de deal met Uber kon dat niet.

Als Kalanick inderdaad een deel van zijn belang van de hand doet, is hij niet meer alleen op papier miljardair, maar ook op zijn bankrekening.

Miljardair op papier

Als medeoprichter van Uber, dat met de prijs die SoftBank betaalde voor het aandelenbelang van 17,5 procent wordt gewaardeerd op 48 miljard dollar, had Kalanick een belang van 10 procent. Dat komt neer op 4,8 miljard dollar. Kalanick stapte in juni van vorig jaar op bij Uber na grote druk van investeerders. 

Het bedrijf beleefde een roerig jaar, met een reeks van schandalen over onder meer seksuele intimidatie op de werkvloer, het omzeilen van regelgeving, het lekken van klantgegevens en een rechtszaak met Alphabetdochter Waymo over de vermeende diefstal van bedrijfsgeheimen over zelfrijdende auto's