Ga naar de inhoud
Bedrijven

Omzet moederbedrijf Kruidvat en ICI Paris stijgt ondanks tegenwind

Beeld © ANP

Ondanks de gedwongen sluiting van shop-in-shops in V&D, gematigde consumentenbestedingen en zware concurrentie verkochten de Nederlandse en Belgische winkels van AS Watson in 2016 licht méér. De omzet van Kruidvat, Trekpleister en ICI Paris steeg bijna 4 procent, tot 2,8 miljard euro.

Dat blijkt uit het meest recente jaarverslag van AS Watson Europe Retail Holding in Renswoude. Dat is het bedrijf waarin de winkels van Kruidvat, Trekpleister, ICI Paris en twee minder bekende formules zijn ondergebracht.

Het bedrijfsonderdeel telde eind 2016 in totaal 1633 winkels, grotendeels in Nederland en België. Alleen al Nederland was goed voor een omzet van ruim 2,1 miljard euro. In België werd voor 664 miljoen euro verkocht. In Duitsland, Frankrijk en Luxemburg bezit het bedrijf nog een handjevol winkels.

Lastig jaar

Het Nederlandse winkelbedrijf, dat sinds 2002 in handen is van de internationale retailgigant A.S. Watson, beleefde in 2016 een lastig jaar.

In het voorwoord van de onlangs gedeponeerde jaarrekening schrijft directievoorzitter Gerard van Breen dat er sprake was van gematigde consumentenbestedingen en flinke concurrentie. Voor 2017 werd opnieuw 'druk op verkoopprijzen als gevolg van een agressievere prijsstrategie van supermarkten, drogisterijen en andere detailhandels' verwacht.

Faillissement V&D

Ook kreeg de Nederlandse winkelgigant in 2016 te maken met de gevolgen van het faillissement van V&D eind 2015. Daardoor verdwenen 24 ICI Paris-vestigingen die gevestigd waren in de warenhuizen van V&D. Desondanks steeg het totale aantal winkels van AS Watson in 2016 van 1612 tot 1633. Ook de werkgelegenheid nam toe, met bijna 500 voltijdsbanen tot 11.400 fte.

De nettowinst van de Nederlandse retailreus daalde iets, met 2 procent tot 252 miljoen euro. Overigens is 86 miljoen euro van die winst afkomstig van enkele participaties in andere Europese bedrijven. Die zijn niet meegenomen in de omzet.

Ban op sigaretten

Gisteren maakten Kruidvat en Trekpleister bekend te stoppen met de verkoop van tabak en sigaretten in de winkels. Volgens topman Van Breen gaat het om 'enkele procenten' van de omzet.

Als je dat percentage loslaat op de omzet zonder de geschatte omzet van ICI Paris (waar nu al geen sigaretten worden verkocht), gaat het al snel om een tabaksomzet tussen 42 en 64 miljoen euro.