Ga naar de inhoud
Bedrijven

Royal IHC lijft reuzenradbouwer KCI uit Schiedam in

Ain Dubai wordt het hoogste reuzenrad ter wereld. Beeld © Propsearch

Royal IHC, een van de grootste scheepsbouwers van Nederland, heeft ingenieursbureau KCI uit Schiedam overgenomen. KCI is bekend van prestigeprojecten met een reuzenrad in Dubai en New York.

IHC heeft hierover een deal gesloten met de Noorse moeder van KCI, het offshorebedrijf Oceanteam, zo maakt het bedrijf bekend. Hoeveel geld met de overname is gemoeid, wordt niet naar buiten gebracht.

Zelfstandig

Overigens verdwijnt het merk KCI niet. Het bedrijf blijft zelfstandig opereren binnen IHC. De onderneming is onder meer betrokken bij de bouw van 's werelds grootste reuzenrad: Ain Dubai. Die constructie van ruim 200 meter wordt momenteel aangelegd op een kunstmatig eilandje voor de kust van Dubai en moet begin 2019 draaien.

Een ander ontwerp waarbij KCI betrokken is geweest, is de New York Wheel. Dat prestigeproject liep niet goed af voor twee andere Nederlandse bedrijven, Mammoet en Starneth. 

Op overnamepad

Royal IHC is na roerige tijden met veel ontslagen al langer op overnamepad. Zo kocht het maritieme concern onlangs ook ingenieursbureau Maritime Design & Engineering Services uit Hardinxveld‐Giessendam.

Daarnaast nam IHC in oktober een belang van 50 procent in Rotterdam Offshore Group en kwam deze zomer ook 50 procent van GranEnergia, een dochter van de Braziliaanse onderneming GranInvestimentos, in handen van de scheepsbouwer.