Ga naar de inhoud
Bedrijven

Nuts Groep wordt vierde grootste energiebedrijf met overname NLE

Beeld © ANP

De Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) staat op het punt te worden overgenomen door branchegenoot Nuts Groep. Daarmee wordt Nuts Groep de vierde grootste energieleverancier van Nederland.

Dat bevestigt NLE na berichtgeving van FD

NLE en Nuts Groep, dat onder meer eigenaar is van Budget Energie, zijn samen goed voor 600.000 klanten in Nederland en 100.000 in België. Voor 2020 mikt de combinatie op meer dan 1 miljoen klanten. Door de overname wordt Nuts Groep de vierde energieleverancier van Nederland na Nuon, Essent en Eneco. 

'Personeel nodig voor groei'

Nuts Groep is op zijn beurt voor 50 procent in handen van investeerder Waterland. Na de overname blijven de merken NLE en Nuts Groep naast elkaar bestaan. 

Of de overname banen kost, wordt niet gemeld. Volgens Sjef Peeraer, topman van Nuts Groep, is het grootste deel van het huidige personeel nodig om de groei van het bedrijf te kunnen opvangen. Dit jaar rekent het bedrijf op een omzet van 700 miljoen euro.

Prijzen

Welke impact de overname heeft op de energieprijzen voor klanten, is even afwachten, zegt Hans de Kok van vergelijkingssite Pricewise. "Beide bedrijven hebben de ambitie om energie tegen een lage prijs in de markt te zetten voor consumenten, en het is hopen dat ze dat gezamenlijk behouden", beschrijft hij.

"Het lijkt er wel op dat ze dat zullen doen, als je kijkt naar wat ze roepen. NLE heeft zichzelf jaren geleden al in de markt gezet als prijsvechter, Budget Energie heeft zich later gepositioneerd als partij met lage overheadkosten."

Knokken voor voortbestaan

Dat de twee bedrijven samengegaan zijn om verder te groeien, vindt hij strategisch een slimme zet. "Budgetpartijen moeten knokken in de markt voor hun voortbestaan, NLE en Budget Energie zaten tussen de kleintjes en de groten in. De overname is belangrijk voor hun continuïteit."

Voor consumenten blijft er in elk geval nog steeds genoeg te kiezen, stelt hij. "Er blijft veel concurrentie in de markt en dat is goed voor de prijzen."

De overname is nog wel afhankelijk van de nodige Europese goedkeuringen.