Ga naar de inhoud
Bedrijven

Britse bezwaren tegen Amerikaanse overname Refresco

Refrescobestuursvoorzitter Hans Roelofs bij de beursgang. Beeld © Archieffoto

Een fikse kink in de kabel voor Refresco en de partijen die de bottelaar van dranken willen overnemen. De Britse mededingingswaakhond heeft bezwaren tegen een eerdere overname van Refresco.

Het draait om de overname van Cott, de Amerikaanse concurrent van Refresco. Dat bedrijf werd eind juli 2017 voor 1,1 miljard euro overgenomen door Refresco, op voorwaarde dat toezichthouders toestemming zouden geven.

In de Verenigde Staten en Canada leverde dat geen problemen op, maar in Groot-Brittannië ligt dat anders. Volgens mededingingsautoriteit CMA krijgt het nieuwe bedrijf in een bepaalde productcategorie een te dominante marktpositie.

Het gaat daarbij om plastic flessen met sap dat op een speciale manier bereid wordt zodat geen conserveringsmiddelen nodig zijn. Zowel Refresco als Cott heeft een fabriek in het Verenigd Koninkrijk waar deze producten worden gemaakt. Voor de overige productcategorieën ziet de toezichthouder geen bezwaren tegen de overname. 

Refresco bereid tot concessies

Refresco gaat praten met de CMA en is bereid om concessies te doen om de goedkeuring alsnog te krijgen, meldt het bedrijf in een persbericht. Het bedrijf rept met geen woord over de gevolgen voor zijn eigen overname, door de Franse en Canadese investeerders PAI en bcIMC.

Die twee bedrijven deden eind oktober een bod van 1,6 miljard euro op Refresco, maar dan wel 'inclusief de voltooiing van de Cott-overname'. In het bod van 19,75 euro per aandeel zit ook de overname van Cott verwerkt, meldt het biedingsbericht.

Verwatering voorkomen door overname

Dankzij de overname werd bovendien een verwatering van de aandelen Refresco voorkomen, omdat het bedrijf anders voor 200 miljoen euro nieuwe aandelen had moeten uitgeven om de overname van Cott te financieren. 

Zowel PAI als Refresco waren niet direct bereikbaar voor commentaar. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van