Ga naar de inhoud
Bedrijven

Japans SoftBank koopt zich voor een prikkie in bij Uber

Beeld © Getty Images

De deal hing al maanden in de lucht, maar is nu officieel: het Japanse bedrijf SoftBank koopt zich in bij Uber. Er is lang over onderhandeld, en de Japanners hebben een korting van 30 procent weten te bedingen.

SoftBank heeft voor zo'n 9 miljard dollar 17,5 procent van de aandelen van Uber gekocht, schrijft de Financial Times. Dat deed SoftBank niet alleen, in het consortium zitten nog drie Amerikaanse investeerders (TPG, Dragoneer en Sequoia) en het Chinese Tencent.

Een woordvoerdster van Uber bevestigt de deal: "We kijken uit naar de samenwerking met de kopers om de gehele transactie af te ronden."

Van de 17,5 procent die het consortium koopt, bestaat een gedeelte uit nieuwe aandelen, meldt een bron bij het bedrijf. Die zijn samen 1,25 miljard dollar waard en gekocht voor dezelfde prijs als die van de laatste investeringsronde, die Uber waardeerde op 70 miljard dollar.

Eerste investeerders cashen

De overige aandelen komen van de eerste groep investeerders in Uber. Zij verkopen voor 32,93 per aandeel. Dat is weliswaar een korting van 30 procent ten opzichte van de prijs van de laatste investeringsronde, maar nog steeds een flinke plus ten opzichte van de 15,51 dollar die zij in 2014 betaalden.

Zij kiezen nu eieren voor hun geld, met alle schandalen die het bedrijf dit jaar achtervolgden. In de zomer waardeerden vier grote investeerders hun belang al af, gelijktijdig met het aftreden van ceo Travis Kalanick.

Dat SoftBank met zo'n grote korting kan instappen, geeft te denken, zegt financieel economisch journalist Roland Koopman. "Of het bedrijf is in de vorige investeringsronde enorm overgewaardeerd of er is iets grondig mis met het businessmodel."

Minder invloed oud-topman Kalanick

SoftBank krijgt het grootste deel van de aandelen, 15 procent. De Japanners hebben daarnaast bedongen dat ze twee leden in de raad van directors van Uber mogen benoemen. Dat is een belangrijke overwinning voor de huidige topman Dara Khosrowshahi, want de invloed van de opgestapte topman Travis Kalanick wordt hiermee verkleind, schrijft de krant

De raad van directors, een soort raad van toezicht, wordt met 6 leden uitgebreid naar 17 leden. Behalve de twee die SoftBank mag benoemen, komt er een onafhankelijke voorzitter en nog drie andere leden.

Een aandeel, een stem

Misschien wel belangrijker nog: iedere aandeelhouder krijgt per aandeel evenveel te zeggen bij stemmingen over de koers van het bedrijf. Tot nu toe was het zo, dat de stem van sommige aandeelhouders tien keer zo zwaar woog als die van anderen. 

Al deze veranderingen helpen topman Khosrowshahi om Uber op schema te krijgen voor een beursgang, die gepland staat in 2019. 

Rumoerig jaar

Kalanick stapte in juni op na zware druk van de investeerders na een reeks van schandalen. Het bedrijf kwam onder vuur te liggen omdat personeel seksueel werd geïntimideerd op de werkvloer, regelgeving werd omzeild en het bedrijf is verwikkeld in een rechtszaak met Alphabetdochter Waymo over vermeende diefstal van bedrijfsgeheimen over zelfrijdende auto's.

Voordat Kalanick opstapte, vertrok al een reeks van topmanagers bij het bedrijf

De laatste tegenslag voor het bedrijf was het vonnis van het Europese Hof van Justitie, die bepaalde dat Uber een gewoon taxibedrijf is. Dat betekent dat het bedrijf zich in iedere Europese lidstaat aan regels voor personenvervoer moet houden.

Dit is een artikel van