Ga naar de inhoud
Bedrijven

Cook incasseert 102 miljoen bij Apple dit jaar

Apple-topman Tim Cook. Beeld © ANP

Apple heeft een goed jaar achter de rug en betaalt zijn topbestuurders daar ook naar. Topman Tim Cook ontving in totaal een beloning ter waarde van 101,9 miljoen dollar. Dat is omgerekend 85 miljoen euro.

Dat heeft Cook vooral te danken aan een fiks aandelenpakket dat hij dit jaar heeft gekregen vanwege de goede prestaties van Apple. In totaal toucheerde Cook 560.000 aandelen, met een waarde van 89,2 miljoen dollar, meldt het bedrijf in het jaarrapport dat het indiende bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

Zijn collega-bestuurders komen er qua aandelen maar bekaaid af, in vergelijking met Cook. De aandelenpakketten voor de overige vijf bestuursleden variëren in waarde van 10 tot 32 miljoen dollar. 

Salaris en bonus

Behalve het aandelenpakket kreeg de opvolger van Steve Jobs ook gewoon salaris en een bonus in cash voor zijn werk dit jaar en vooral voor het feit dat de koers van Apple zo hard steeg. In totaal kon Cook 12,8 miljoen dollar bijschrijven. Dat is een flinke stijging ten opzichte van vorig jaar, toen hij 8,7 miljoen in cash ontving.  

Het grootste deel van dat bedrag bestaat uit een bonus van 9,3 miljoen dollar, ruim drie keer zoveel als zijn vaste salaris van 3 miljoen. Ook ontving Cook nog ruim 4 ton aan overige compensatie. 

Reiskosten en vakantiegeld: 3 ton

Hoe duizelingwekkend de bedragen van het salaris, de bonus en het aandelenpakket ook mogen zijn, ook qua secundaire arbeidsvoorwaarden hoeft Cook zich geen zorgen te maken. Zo betaalt Apple 16.200 dollar mee aan een pensioenpotje, wordt de premie van ruim 3000 dollar voor zijn levensverzekering betaald en krijgt hij ruim een ton aan vakantiegeld.

Daarmee is de koek nog niet op: Apple betaalt (vanzelfsprekend) ook voor de beveiliging van Cook, à 224.216 dollar. Ook krijgt Cook nog 93.109 dollar terug voor het voorschieten van de huur van privéjets. Vanwege veiligheidsredenen mag Cook alleen met privévliegtuigen vliegen. 

Tragere toestellen

Het bedrijf kwam in de afgelopen dagen flink onder vuur te liggen, omdat het iPhones waarvan de batterijen slecht zijn, langzamer maakt. Naar eigen zeggen doet het bedrijf dit om te voorkomen dat het toestel anders ineens uitvalt, maar gebruikers voelen zich bedrogen.

Om hen tegemoet te komen, verlaagt Apple de kosten van het vervangen van een batterij met 50 dollar tot 29 dollar