Ga naar de inhoud
Bedrijven

Analisten negatief over Apple-aandeel na geruchten verkoop iPhone X

Beeld © EPA

De nieuwste iPhone lijkt nog niet de goudmijn voor Apple te zijn die vorige versies van de smartphone waren. Analisten twijfelen openlijk of de iPhone X wel zo'n goede zet is, en dat zie je direct terug in een lichte koersdaling. Het aandeel Apple zakte in de voorbeurshandel op Wall Street met 1 procent.

Jarenlang werd de winst van Apple grotendeels door de verkoop van vlaggenschip iPhone naar astronomische hoogten gestuwd. Maar een analist van de beleggingstak van het Japanse financiële bedrijf Nomura denkt dat het succes van de iPhone op z'n eind loopt. 

In een bericht gestuurd aan klanten adviseert het bedrijf een aandeel Apple niet langer te kopen maar vast te houden, meldt zakenzender CNBC. Zo'n downgrade is zeldzaam voor het aandeel Apple. Volgens de analist nadert de periode waarin grote winsten op het aandeel gehaald konden worden dankzij het succes van de iPhone zijn eind.  

'Steeds meer zorgen'

De analist van de Wall Street-firma is niet de enige die zijn twijfels heeft bij de iPhone X. Een analist van een ander researchbedrijf, Cowen, ziet ook aanwijzingen dat het nieuwste model nog niet zo goed verkoopt als verwacht, schrijft persbureau Bloomberg

Het aantal verkochte toestellen is weliswaar goed, aldus de analist, maar 'wij maken ons steeds meer zorgen' dat er minder toestellen zullen worden verkocht dan in eerste instantie was verwacht. De reden volgens de analist: de consument koopt liever oudere versies van de iPhone in plaats van de dure X, die 999 dollar in de VS en 1159 euro euro in Nederland kost.

X veel duurder dan oudere iPhones

De X werd anderhalve maand na de iPhone 8 en de 8 Plus gepresenteerd, toestellen die ruim 250 euro goedkoper zijn. Voor dat geld krijgt de koper gezichtsherkenning om het toestel te ontgrendelen en een groter scherm als extra's. 

De analist van het Amerikaanse bedrijf verwacht dat de techreus 79 miljoen expemplaren verkoopt in de laatste drie maanden van dit jaar, een marginale verbetering ten opzichte van de 78 miljoen die het in het laatste kwartaal van vorig jaar verkocht.

Overigens zit het aandeel Apple al een jaar in de lift. In december vorig jaar kostte een aandeel Apple nog 120 dollar, vandaag staat het iets boven de 176 dollar.

Miniatuurvoorbeeld

Een rij voor de Apple Store op Fifth Avenue in New York. (Foto: EPA)