Bedrijven

Vakbonden willen half miljoen van Jumbo om breken staking

19 december 2017 09:13 Aangepast: 19 december 2017 09:52
Beeld © ANP

Vakbonden CNV en FNV eisen 500.000 euro schadevergoeding van Jumbo voor het breken van het stakingsrecht. Komt de supermarktketen niet voor 4 januari over de brug, dan stappen de bonden naar de rechter.

Tijdens de stakingen bij het distributiecentrum van Jumbo in Woerden eerder dit jaar zou de leiding van het bedrijf tegen de regels in hebben geschoven met uitzendkrachten. Die stonden in eerste instantie ingeroosterd bij de afdeling kruidenierswaren, maar werden uiteindelijk ingezet op de afdeling vers, waar werknemers juist het werk hadden neergelegd.

Breken stakingsrecht

Het breken van de staking is volgens de bonden ook door de Inspectie SZW geconstateerd. Behalve Jumbo heeft ook OTTO WorkForce een claim van 500.000 euro aan de broek gekregen. De uitzendorganisatie zou uitzendkrachten hebben laten werken op plekken waar werd gestaakt, terwijl OTTO wist van de acties.

De rekening van 500.000 euro is deels bedoeld om de organisatiekosten van de staking te kunnen compenseren. Het gaat dan bijvoorbeeld om het vergoeden van de werkdagen voor de stakers, vertelt Debbie van Leiden van de FNV.

Daarnaast is er volgens de bonden sprake van imagoschade. "Leden die buiten hebben gestaan hebben het vertrouwen in actievoeren verloren, toen zij zagen dat het werk gewoon doorging", aldus Van Leiden. "Zij vragen zich af wat voor nut FNV of CNV heeft, als we niet eens een goede actie kunnen uitvoeren."

'Claim niet onderbouwd'

Jumbo verwijt de bonden publiciteit te zoeken met een claim die op geen enkele wijze financieel is onderbouwd. Het bedrijf spreekt met klem tegen dat tijdens de stakingen in de week voor Pasen moedwillig de stakingswetgeving is geschonden.

Wel erkent het supermarktbedrijf dat in een aantal gevallen bij de inzet van uitzendkrachten onrechtmatigheden zijn geconstateerd. Volgens Jumbo is het echter niet realistisch om aan te nemen dat je met acht uitzendkrachten, waarover in het rapport van Inspectie SZW wordt gerept, een staking kunt breken en een groot distributiecentrum met in totaal circa zevenhonderd medewerkers in bedrijf kunt houden.

Niettemin zal Jumbo onderzoek doen binnen de eigen organisatie. Ook gaat de grootgrutter in overleg met uitzenders over de kwestie. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van