Ga naar de inhoud
Bedrijven

BinckBank ziet af van aanbieden bitcoinfutures: te veel risico

Handelaren van BinckBank. Beeld © Archieffoto ANP

Klanten van BinckBank zouden vanaf vandaag kunnen handelen in bitcoinfutures en op die manier gereguleerd kunnen speculeren op de koers van de cryptomunt. Maar de bank vindt de bijbehorende risico's toch te hoog en dus gaat het plan niet door.

Sinds gisteren biedt het Amerikaanse beursbedrijf Chicago Mercantile Exchange (CME) een future aan met de koers van de bitcoin als onderliggende waarde. Dat kan sinds vorige week ook al bij een ander beursbedrijf uit Chicago, Cboe.

Klanten van Binck kunnen al handelen in futures van de CME, dus trok het bedrijf die lijn door naar de bitcoinfuture, legt een woordvoerder van het bedrijf uit. "Wij wilden die ook aan onze klanten bieden."

Risico te hoog

Maar toen er meer bekend werd over de voorwaarden, kreeg Binck bedenkingen. Vooral de marge van 100 procent die gevraagd wordt, ging de bank te ver. Wie in de future wil beleggen, moet een marge (een soort onderpand) van 100 procent betalen.

"Bij de huidige koers moet je dan al snel 75.000 euro aanhouden", legt de woordvoerder uit. Dat is volgens de bank te veel voor de particuliere beleggers waar het zich op richt.

Waarschuwing AFM

De waarschuwing van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten​ (AFM) tegen bitcoinfutures dit weekend gaf de doorslag. De AFM wees beleggingsondernemingen, zoals Binck, op hun zorgplicht ten opzichte van beleggers.

Een andere aspect dat de bank deed besluiten dat beleggen in de bitcoinfuture te riskant is, is dat de handel 24 uur doorgaat, terwijl de bank alleen maar handelt als Europese en Amerikaanse aandelenbeurzen open zijn. Dat gekoppeld aan de 'bijzonder heftige' koersuitslagen, is reden af te zien van het plan, aldus de woordvoerder.

BinckBank blijft wel bezig om te kijken of het haar klanten kan laten beleggen in bitcoingerelateerde beleggingsproducten. Het bedrijf biedt al trackers op de bitcoinkoers aan: "Vooral na de zomer stegen die hard in populariteit", zegt de woordvoerder.

Zo werkt een future

Wie belegt in futures kan speculeren op een koersstijging of een koersdaling, zonder bijvoorbeeld bitcoins te bezitten. Afhankelijk van de waarde van de bitcoin als de future is verlopen, verdient of verliest een belegger. Wie speculeert op een waardedaling van de bitcoin gaat 'short', wie denkt dat de waarde verder stijgt gaat 'long'.

In RTL Z Voorbeurs legt beurscommentator Durk Veenstra nog eens uit hoe het werkt:

UBS: bitcoin is bubbel

Bij de grote banken ING en UBS is meer twijfel over de bitcoin. De ceo van de Zwitserse zakenbank UBS waarschuwt voor een bubbel, de huidige koersstijging zal volgens Alex Weber niet lang doorzetten. In een interview met de Zwitserse krant NZZ roept hij toezichthouders op om in te grijpen.

Volgens ING zal de bitcoin op de lange termijn geen mainstream betaalmiddel worden. Volgens ING-econoom Teunis Brosens heeft de cryptomunt het grote publiek weinig te bieden, en zal het uiteindelijk een niche-product worden voor een klein groepje enthousiastelingen. ING gelooft wel in de potentie van de technologie erachter, de blockchain.