Bedrijven

Waarom T-Mobile juist nu Tele2 over wil nemen

15 december 2017 11:38 Aangepast: 15 december 2017 12:04
Beeld © Getty

Met de overname van Tele2 wil T-Mobile het opnemen tegen 'het machtsblok' van KPN en Vodafone-Ziggo. Waarom wordt de overname aan het einde van dit jaar bekendgemaakt, en hoe groot is de kans dat de toezichthouder het goedkeurt?

Bij de 4G-veiling vijf jaar geleden wilde de overheid een vierde speler op de telecommarkt hebben, om zo de concurrentie tussen telecomproviders te stimuleren. Dat werd Tele2. Het bedrijf kocht voor een kabbekrats belangrijke 4G-frequenties, waarmee het een volwaardig 4G-netwerk in Nederland kreeg.

Vandaag, vijf jaar later, kondigt T-Mobile aan dat het Tele2 overneemt. Het tijdstip is goed uitgekozen: Tele2 mocht vijf jaar lang zijn frequenties niet verkopen of fuseren met een andere partij. Als de overname volgend jaar wordt afgerond, gelden die restricties niet meer.

Je zou denken: de overname is een meesterzet van T-Mobile. Maar volgens Tim Poulus, onderzoeker bij Telecompaper, zat de overname er al een tijdje aan te komen: "Tele2 redt het als kleine speler niet alleen, en T-Mobile is de enige logische koper."

Concurrentie

T-Mobile en Tele2 zijn elkaars concurrenten. Tele2 biedt onbeperkt internet aan voor 25 euro per maand, T-Mobile voor 35 euro. Met onbeperkte databundels proberen beide providers klanten weg te halen bij KPN en Vodafone-Ziggo, die zich juist richten op combinatiepakketten met tv, vast internet en mobiele telefonie. 

Die kant lijkt T-Mobile ook op te willen gaan. Door de fusie tussen Vodafone en Ziggo kreeg T-Mobile een vast netwerk voor internet en tv en 150.000 klanten in handen. Op die manier kan T-Mobile ook deze duurdere combinatiepakketten aanbieden. T-Mobile-ceo Søren Abildgaard zegt tegen RTL Z dat door de overname van Tele2 'beter geprijsde abonnementen' mogelijk worden. 

Tele2, dat na de overname als merk blijft bestaan, zal dan door T-Mobile worden ingezet om goedkope mobiele abonnementen aan de man te brengen, denkt Poulus. Door de frequenties van T-Mobile en Tele2 samen te voegen behoren hogere snelheden en een beter bereik ook tot de mogelijkheden.

ACM en Europese Commissie

Dan de grote vraag: mag T-Mobile Tele2 overnemen? Daar lijkt het wel op, zegt Poulus: "Door T-Mobile en Tele2 samen te voegen zijn ze nog steeds niet de grootste speler op de markt." T-Mobile en Tele2 hebben samen 5 miljoen mobiele abonnees, KPN heeft er 5,3 miljoen. Daarna komt Vodafone-Ziggo met 4,1 miljoen klanten.

Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) is 'op de hoogte' van het overnameplan en zegt de officiële documenten 'zorgvuldig' te gaan beoordelen. Eerder keurde de ACM ook de fusie tussen Vodafone en Ziggo goed, met als kanttekening dat Vodafone zijn netwerk voor vast internet en tv van de hand deed. 

Het is nog onduidelijk of de ACM of de Europese Commissie de overname gaat beoordelen. Dat wordt later bepaald, zegt een woordvoerder van de ACM. Als de overname ook Europese consequenties heeft, dan kijkt de Europese Commissie er naar. Deutsche Telekom is voor 75 procent eigenaar van T-Mobile Nederland, en Tele2 is een Zweeds bedrijf.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van