Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Zoveel belasting zou Facebook in Nederland moeten afdragen

15 december 2017 15:43 Aangepast: 15 december 2017 15:53
Het internationale hoofdkantoor van Facebook in de Ierse hoofdstad Dublin. Beeld © Getty Images

Vol trots kondigde Facebook aan dat het bedrijf belasting gaat betalen in de landen waar het advertenties verkoopt. Betekent dit dat staatssecretaris Menno Snel van Financiën zich nu in de handen kan wrijven? We rekenden het uit.

Facebook wil niet zeggen hoeveel belasting het bedrijf nu in Nederland betaalt en wat er gaat veranderen. Ook de Belastingdienst wil er niets over zeggen, een woordvoerder laat weten dat de dienst 'nooit uitspraken doet over individuele gevallen'.

Op dit moment wordt alle omzet die Facebook in Europa met de advertentieverkoop haalt, geboekt in Ierland, waar het internationale hoofdkwartier is gevestigd. En dat gaat veranderen, als Facebook de omzet die het haalt gaat melden in de landen waar dit gebeurt, zoals het dinsdag aankondigde.

Omzet rapporteren betekent winstbelasting

In de blog van financieel topman Dave Wehner wordt echter met geen woord gerept over 'belasting' of 'winst'. En in dat laatste woord zit het grote voordeel van de huidige constructie voor Facebook. De vennootschapsbelasting (die een bedrijf over zijn winst betaalt) is in Ierland 12,5 procent en in Nederland 25 procent. Dat scheelt dus een slok op een borrel, voor Facebook. 

Maar als Facebook de omzet die het in Nederland haalt, ook in Nederland boekt, dan geldt dat ook voor eventuele winst, vertelt Peter Kavelaars. Hij is hoogleraar Fiscale Economie aan de Erasmus Universiteit en partner bij accountant Deloitte. "Inherent hieraan (Facebooks plan, red.) is dat de winst dan ook in deze landen gaat vallen, omdat deze gerelateerd is aan de omzet", legt Kavelaars uit. "De gedachte is: als de omzet in Nederland gaat vallen, dan is vennootschapsbelasting ook verplicht." 

Kavelaars voorspelt nog wel een flinke discussie over welke omzet precies waar valt en hoe dit tussen landen verdeeld gaat worden. "Onze fiscale systemen zijn niet afgestemd op elektronische dienstverlening", verwijst hij naar de discussie in Europa over eerlijkere belastingen voor internetbedrijven.

De rekensom

Hoeveel omzet en winst Facebook in Nederland precies haalt, weten we niet omdat Facebook dit niet wil zeggen. Facebook splitst haar omzet op dit moment niet uit per regio en of dat gaat veranderen, weet de woordvoerder niet.

Maar als we een ruwe schatting maken, dan komt de winst in Nederland uit op 25 miljoen dollar (21 miljoen euro) per kwartaal, bij een omzet van 50 miljoen dollar (42 miljoen euro). 

Dat zit zo: de winst voor aftrek van belastingen van Facebook kwam in het derde kwartaal van dit jaar uit op 5,2 miljard dollar voor aftrek van belastingen. Met de 2,07 miljard gebruikers die Facebook heeft, is dat 2,50 dollar winst per gebruiker.

100 miljoen dollar winst in Nederland

In Nederland zijn er volgens het Social media onderzoek 2017 van consultancybureau Newcon ongeveer 10 miljoen mensen die Facebook gebruiken. Snelle rekensom: 10 miljoen keer 2,50 is 25 miljoen dollar. Als we de lijn van het derde kwartaal doortrekken naar de rest van het jaar, komt de winst in Nederland uit op 100 miljoen dollar.

Met het vennootschapsbelastingtarief van 25 procent, betekent dat een belastingaanslag van 25 miljoen dollar voor het bedrijf.  

Omzet: 50 miljoen dollar per kwartaal

Als we dezelfde rekensom maken voor de omzet (10,3 miljard in het derde kwartaal) zette Facebook 5 dollar per gebruiker om, wat in Nederland zou neerkomen op een omzet van 50 miljoen dollar (42,3 miljoen euro).

Of dit in de buurt komt van de werkelijkheid, blijft natuurlijk de vraag. Het is goed mogelijk dat de omzet (en dus de winst ook) die te danken is aan de verkoop van advertenties in Nederland, hoger ligt. Advertentietarieven liggen in Nederland nu eenmaal hoger dan bijvoorbeeld in India, Argentinië of Zuid-Afrika. 

35,6 miljoen btw in Nederland

Als we de 50 miljoen dollar als uitgangspunt nemen voor het berekenen van de omzetbelasting van 21 procent die Facebook moet betalen, komen we op 10,5 miljoen dollar (8,9 miljoen euro) voor onze fiscus. Op jaarbasis is dat 35,6 miljoen, als we het derde kwartaal als uitgangspunt houden.

Dat geld komt overigens waarschijnlijk al wel bij onze fiscus binnen, Facebook laat het afrekenen van de btw door zakelijke klanten in Europa over aan de klanten zelf. Dat is volgens de regels, bevestigt de Belastingdienst aan RTL Z.

Facebook Netherlands BV

Een analyse van de jaarverslagen biedt geen uitkomst op onze vraag. Facebook Netherlands BV, een 100 procent dochterbedrijf van het Amerikaanse Facebook Global Holdings II LLC, deponeert alleen een verkorte (dat wil zeggen: zeer beknopte) jaarrekening bij Kamer van Koophandel.

Dat mag het bedrijf, omdat de BV als een 'klein' bedrijf wordt gezien. Alle BV's en NV's in Nederland moeten een jaarrekening inleveren bij de KvK. Maar de hoeveelheid informatie die ze moeten aanleveren, hangt af van de omzet, de waarde van de bezittingen en het aantal personeelsleden.

Geen winst- en verliesrekening

Als een bedrijf twee jaar achter elkaar niet meer dan maximaal 6 miljoen euro op de balans heeft staan, geen hogere omzet dan 12 miljoen euro haalt en/of maximaal 50 mensen in dienst heeft, dan hoeft het alleen de balans in te leveren en géén winst- en verliesrekening. Op die laatste staan de omzet en de in- en uitgaven van een bedrijf. Op de balans staat alleen wat het bedrijf aan bezittingen heeft.

Omdat Facebook aan twee van bovenstaande drie voorwaarden voldoet, hoeft het geen winst- en verliesrekening te deponeren. Op de balans vorig jaar stond 3,7 miljoen en er werken op papier 16 mensen in Amsterdam. Ook al gaat Facebook hier omzet rapporteren, dan hoeft het bedrijf nog geen uitgebreide jaarrekening in te dienen, vanwege de lagere balans en het kleine aantal werknemers. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore