Bedrijven

Vastgoedovername: Unibail-Rodamco biedt 21 miljard op Australische concurrent

12 december 2017 08:08 Aangepast: 12 december 2017 08:44
Winkelcentrum Stadshart in Amstelveen, eigendom van Unibail-Rodamco. Beeld © Archieffoto ANP

Het Nederlands-Franse vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco biedt 21 miljard euro op de Australische concurrent Westfield. Als de aandeelhouders akkoord gaan, wordt het nieuwe bedrijf naar eigen zeggen 's werelds grootste vastgoedbedrijf.

Het bestuur en de commissarissen van Westfield steunen het bod van Unibail-Rodamco unaniem, melden de bedrijven in een gezamenlijk statement. De overname levert volgens de bedrijven een besparing van 100 miljoen euro per maand op. Bij het nieuwe bedrijf werken in totaal 3700 mensen. 

De aandeelhouders van Westfield kunnen in totaal 7,55 Amerikaanse dollar per aandeel tegemoetzien. Daarvan wordt 2,67 dollar in contanten voldaan, de rest in aandelen Unibail-Rodamco. Het bod ligt bijna 18 procent boven de slotkoers van Westfield op de beurs in Sydney van maandag.

Vastgoed van ruim 60 miljard

Samen zijn de twee bedrijven goed voor ruim honderd van zulke centra in 27 landen, waar jaarlijks bij elkaar 1,2 miljard bezoekers over de vloer komen. De vastgoedportefeuille is bij elkaar opgeteld 61,1 miljard euro waard. Het bedrijf heeft onder meer winkelcentra in Londen, Los Angeles, New York, Parijs en Madrid.

In Nederland bezit Unibail-Rodamco winkelcentra in Almere, Amstelveen, Leidschendam en Zoetermeer. Met de overname van Westfield voegt het bedrijf naar eigen zeggen waardevolle bezittingen in met name het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten toe aan zijn portefeuille.

Daarnaast hebben de twee vastgoedbedrijven samen nog voor ruim 12 miljard euro aan projecten op stapel staan. Zo komen er de komenden jaren nieuwe winkelcentra bij in onder meer Londen, Milaan, Hamburg, Brussel, Parijs, Lyon en San Jose.

De koers van Unibail Rodamco stond de laatste tijd wat onder druk uit vrees dat er door de opkomst van Amazon minder vraag komt naar winkelruimte. Maar op de allerbeste lokaties zien ze het nog wel zitten en daar richten ze zich dan ook op, zegt beurscommentator Hans de Geus.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van