Uiterlijk 2025 wil ING stoppen met geld uitlenen aan bedrijven die in de kolenindustrie actief zijn. Het bedrijf houdt een slag om de arm, bedrijven die minder dan vijf procent afhankelijk zijn van kolenenergie, kunnen nog wel aankloppen voor een lening.
De bank neemt vanaf nu al geen energiebedrijven als nieuwe klant aan die voor meer dan 10 procent energie uit kolen winnen, meldt het bedrijf. Bovendien stelt de bank als voorwaarde aan nieuwe klanten, dat ze het aandeel energie dat ze uit kolen halen, afbouwen tot vijf procent in 2025. Dat geldt ook voor bestaande klanten.
Daarnaast wil de bank alle leningen aan kolencentrales in 2025 stopzetten. Bouwers van nieuwe kolencentrales hoefden al sinds 2015 niet meer bij de bank aan te kloppen voor een lening, maar de bank maakte een uitzondering voor leningen die al voor 2015 waren afgesproken.
'Van binnenuit veranderen'
In een blog verdedigt manager bedrijfsethiek Arnaud Cohen Stuart het feit dat ING voorlopig dus nog wel leningen geeft aan bedrijven die energie uit kolen halen. Op de lange termijn wil de bank alle bedrijven die niet duurzaam werken weigeren, maar nu ziet de bank nog een rol voor zichzelf om met de klant in gesprek te gaan en te helpen bij het verduurzamen.
Volgens Cohen Stuart stelt de bank nu al vaak voorwaarden bij het verstrekken van leningen, 'om de industrie van binnenuit te veranderen'. Helemaal niet meer investeren in fossiele energie, zoals Triodos en ASN, kan volgens hem niet omdat dit ook gebruikt wordt bij de productie van kunstmest, chemicaliën, plastic en staal.
'Groter, dus meer impact'
Volgens Cohen Stuart kan ING met zijn 623 miljard euro aan uitstaande leningen meer invloed uitoefenen in de samenleving dan de twee duurzame banken met hun leningenboek van ieder 6 miljard.
Een van de redenen om nu aan de vooravond van een nieuwe klimaatconferentie in Parijs extra stappen te zetten zijn de toenemende kredietrisico's indien regelgeving wordt aangescherpt. "Als steenkool verder aan banden wordt gelegd, dan ontstaat een kredietrisico voor banken. Dat speelt nu nog niet in alle landen, maar wij denken dat ook in landen in Azië uiteindelijk stappen worden gezet."
'Indrukwekkende zet'
Greenpeace laat weten blij te zijn met de stappen die ING zet. De milieuorganisatie spreekt van een 'indrukwekkende zet' die laat zien dat kolen hun langste tijd hebben gehad. "Het is nu aan de andere banken, pensioenfondsen en verzekeraars om hier een voorbeeld aan te nemen en net als ING te stoppen met het financieren van klimaatverandering."