Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Musk doet bod op eigen bedrijf: Tesla wil SolarCity inlijven

22 juni 2016 07:32 Aangepast: 31 juli 2017 03:30
Beeld © AFP

Elon Musk doet zijn masterplan gaandeweg uit de doeken: SolarCity, het zonne-energiebedrijf waarvan hij grootaandeelhouder én chairman is, moet worden samengesmeed met Tesla, waarvan hij volledig de baas is.

De elektrische autobouwer heeft met instemming van de Raad van Bestuur een bod gedaan op SolarCity, het eveneens beursgenoteerde bedrijf uit Californië. Beide bedrijven zijn onderdeel van het imperium van entrepreneur Musk.

Efficiënte zonnepanelen 

SolarCity is één van de grootste aanbieders van zonne-energiesystemen in de Verenigde Staten en werd in 2006 opgericht door Musks neven Lyndon en Peter Rive. SolarCity bouwt de grootste fabriek van zonnepanelen in de VS. Deze panelen zouden 22 procent efficiënter zijn dan conventionele exemplaren. Naast Tesla en SolarCity is Musk ook CEO van het ruimtevaartbedrijf SpaceX. 

"Het is tijd om het plaatje compleet te maken", motiveerde Musk het besluit. "Tesla-klanten rijden in schone auto's en ze kunnen onze batterijen gebruiken om efficiënter met energie om te gaan, maar ze hebben ook toegang nodig tot de meest duurzame energiebron die beschikbaar is: de zon."

Aandeel Tesla schiet omlaag

Aandeelhouders van het autobedrijf reageerden in eerste instantie minder enthousiast. Het aandeel Tesla verloor 12 procent aan waarde op de NASDAQ. Aandelen SolarCity schoten omhoog met 29 procent. Tesla heeft tussen de 26,50 en 28,50 dollar per aandeel geboden. In totaal komt dat neer op een bedrag tussen de 2,6 en 2,8 miljard dollar (2,5 miljard euro).

De Amerikaanse techsite Recode suggereerde dat Musk en zijn familie 700 miljoen dollar zouden opstrijken door de aanstaande deal. Inmiddels hebben zij dit gerectificeerd omdat het overnamebod zou gaan om een zogenaamde 'stock-for-stock'-transactie waarbij geen cash of andere betaalmethode aan te pas komt.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore