Ga naar de inhoud
Bedrijven

Hema maakt voor het eerst in lange tijd weer winst

Beeld © Hema

De Hema heeft in het derde kwartaal een winst behaald. Het is de eerste kwartaalwinst in bijna vier jaar. Ook de omzet steeg, maar die groei was lager dan in eerdere kwartalen en in Nederland daalde de omzet zelfs.

De totale omzet van Hema steeg in de maanden september tot en met oktober met ruim 2 procent. Onderaan de streep resteert een nettowinst van 4,6 miljoen euro. Dat is een stuk beter dan het verlies van 1,6 miljoen in dezelfde periode van vorig jaar.

Hema wist de kosten goed in de hand te houden. De marge steeg doordat Hema nu niet meer van overtollige voorraden afmoest.

Omzet daalt in Nederland

De omzetgroei is in het derde kwartaal lager dan in het tweede en het eerste kwartaal. Opvallend is dat de omzet in Nederland iets daalt. Nederland is nog altijd verreweg het belangrijkste land voor Hema. Ondanks de internationale expansie van de laatste jaren komt driekwart van de omzet nog uit Nederland.

De toename van de omzet werd gedrukt doordat een aantal grote winkels tijdelijk dichtging vanwege aanpassing van de winkelformule. Verder klaagt Hema over het warme weer in oktober, dat de kledingverkopen drukte.

Omzetgroei buiten Nederland

In België en Luxemburg, samen de tweede markt voor Hema, steeg de omzet weliswaar, maar heel licht. Het grootste deel van de omzetgroei komt uit Frankrijk, Duitsland, Spanje en Groot-Brittannië. Maar eigenlijk is alleen de Franse markt van enige betekenis voor Hema. Daar heeft het 63 winkels, tegen maar 10 in Duitsland, 8 in Spanje en 6 in Groot-Brittannië.

Het ebitda-resultaat, de winst vóór aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en afboeking van goodwill,  steeg wél in alle landen. Ook hier komt driekwart nog uit Nederland.

Rentelasten

De laatste keer dat de Hema een nettowinst liet zien was in het vierde kwartaal van 2013. De Hema werd in 2007 gekocht door private equitybedrijf Lion Capital, dat de winkelketen volstopte met schulden om de overname te financieren.

Dat leidde tot hoge rentekosten en dat verpestte jarenlang de resultaten. Ook nu zijn de rentelasten nog hoog.

In de verkoop?

Private Equitybedrijven willen meestal na een jaar of zeven af van hun investering. Inmiddels heeft Lion Capital de Hema al tien jaar. Eind september zei het dan ook dat de strategische opties voor Hema, inclusief verkoop van het bedrijf, worden bekeken.

Lion Capital geeft hoog op van meer dan tien kwartalen op rij met een hogere omzet. Maar het is dus de eerste nettowinst in een kwartaal in bijna vier jaar. Lion Capital schermt ook met de internationale expansie van Hema. Onlangs zei het bedrijf ook in Oostenrijk te willen beginnen.