Ga naar de inhoud
Bedrijven

Revalidatiecentra Top Care failliet na dubieuze declaraties

Beeld © ANP

Zorgbedrijf Top Care van investeringsmaatschappij NPM Capital, dat vanuit acht vestigingen door heel Nederland revalidatiezorg verzorgt, is failliet. Dat bevestigt curator Jan van den Heuvel tegen RTL Z. Top Care, met 200 werknemers, kwam in de problemen door mogelijk gesjoemel met declaraties.

Top Care werd in 2000 opgericht door zorgondernemers Fons van Bergen en Jan Jochijms. Zij maakten gebruik van een nieuwe revalidatiemethode waarbij fysieke en psychologische behandelingen werden gecombineerd, onder het motto 'Van ziek zijn word je wijzer'.

Overname door NPM

In 2012 werden Top Care en het ondersteunende bedrijf PRB overgenomen door zorggigant Medux. Medux is in handen van NPM Capital, de investeringsmaatschappij van ondernemersfamilie Fentener van Vlissingen.

Na die overname groeide Top Care verder tot een zeer winstgevende onderneming met acht vestigingen in Nederland. In 2015 boekte het bedrijf een winst van 3,4 miljoen euro op een omzet van ruim 18 miljoen. Bij Top Care en PRB werken volgens de curator 200 mensen, vooral artsen, fysiotherapeuten en psychologen.

Ciran in opspraak

De innovatieve behandelmethode werd in 2010 ondergebracht in de Stichting Centra voor Integrale Revalidatie en Arbeidsactivering (Ciran), die de methode ook ging aanbieden aan andere zorginstellingen. Ciran declareerde de zorg bij zorgverzekeraars. De zorgverleners, waaronder Top Care, voerden de daadwerkelijke zorg uit.

Begin dit jaar raakte de gelieerde Stichting Ciran echter in opspraak, toen tv-programma Zembla meldde dat de organisatie onder meer onjuist zou hebben gedeclareerd.

Faillissement

De discussies over de zorgdeclaraties hebben mede tot het faillissement van Top Care geleid, aldus curator Van den Heuvel. Zorgverzekeraars begonnen een onderzoek, en draaiden de geldkraan naar Ciran tijdelijk dicht. Daardoor kon Ciran de zorgverleners, waaronder Top Care, niet meer betalen.

Dat is een van de redenen dat Top Care Holding en zeven verbonden bedrijven vorige week uitstel van betaling moesten aanvragen, aldus de curator. "Daarbij komt dat ook de exploitatielasten van Top Care te hoog waren."

Patiënten niet meteen op straat

Volgens Van den Heuvel betekent het faillissement niet dat de patiënten van Top Care meteen op straat staan. "De zorg zal verantwoord worden afgebouwd. De lopende behandelingen zullen tijdelijk worden doorgezet." Dat kan omdat het UWV de salarissen van het personeel zes weken doorbetaalt. "In die periode bouwen we de zorg af."

Opmerkelijk is dat eigenaar Medux, dat weer in handen is van de kapitaalkrachtige investeringsmaatschappij NPM Capital, het zorgbedrijf niet financieel te hulp is geschoten. NPM is eigendom van SHV Holdings, het concern van de familie Fentener van Vlissingen. SHV Holdings boekte vorig jaar een winst van 701 miljoen euro op een omzet van 18,6 miljard.

Geen redding door NPM

Maar de kapitaalkrachtige eigenaar wilde Top Care niet redden. "Vanuit de hoek van Medux en NPM Capital viel niets meer te verwachten", aldus curator Van den Heuvel.

Een woordvoerder van NPM Capital wil niet zeggen waarom de investeerder de handen van het zorgbedrijf aftrok. "NPM Capital en Medux staan hierbuiten. Geen commentaar."