Bedrijven

Apple start in 2018 met overmaken achterstallige belastingmiljarden

05 december 2017 08:05 Aangepast: 05 december 2017 08:47
Apple-topman Tim Cook. Beeld © AFP

Ierland en Apple hebben een akkoord bereikt over het betalen van ruim 13 miljard euro aan achterstallige belasting door het technologiebedrijf. Het geld wordt in eerste instantie overgemaakt naar een derdenrekening, maakte de Ierse minister van Financiën bekend.

Daar blijft het staan tot door een uitspraak van de Europese Hof van Justitie definitief duidelijk is of Apple echt moet betalen. Zowel het Amerikaanse bedrijf als Ierland zijn tegen de miljardenbelastingaanslag van de Europese Commissie in bezwaar gegaan

De Ieren willen het geld eigenlijk helemaal niet hebben, zij willen het belastingstelsel waarmee ze veel Amerikaanse bedrijven naar het land hebben gelokt, beschermen. 

Dat kwam het land op felle kritiek te staan van de Europese mededingingscommissaris Margrethe Vestager, die sprak van nalatigheid. Ierland stort het geld, als het eenmaal binnen is, in een speciaal fonds

Illegale staatssteun

Het akkoord komt ruim een jaar nadat de Europese Commissie in augustus 2016 bepaalde dat een belastingconstructie van de techreus in Ierland neerkwam op illegale staatssteun. Door de beslissing van de Europese Commissie moest Ierland uiterlijk in januari van dit jaar de achterstallige belasting met rente terugeisen van Apple. 

Vestager heeft het niet alleen gemunt op Apple. Ook onder meer koffieketen Starbucks en webwinkelgigant Amazon krijgen ontwijken volgens de Commissie via constructies in belasting in de EU. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van