Als laatste grote Nederlandse bank wil ABN af van bonussen. De bank heeft op hoofdlijnen al een akkoord met de vakbonden om variabele beloningen te schrappen.
Als de bonden er met de bank uitkomen, geldt het afschaffen van de bonus al in de cao voor volgend jaar, bevestigt een woordvoerder van de bank na een bericht van het Financieele Dagblad. "Wij willen elke schijn van financiële prikkels voorkomen, dit past binnen de trend in de financiële sector", legt hij uit.
In ruil voor het afschaffen van de bonus, die gemiddeld 9 procent van het salaris was, krijgen alle medewerkers nu een loonsverhoging van 9 procent. Dat is gebaseerd op een goede beoordeling, legt de woordvoerder uit.
Beoordelingssysteem ook op de schop
Werknemers die beter dan 'goed' presteren en dus hogere bonussen dan 9 procent halen, gaan er in de nieuwe regeling op achteruit. Voor individuele werknemers mag de bank tot 100 procent van het salaris aan bonus uitkeren, een verdubbeling van het jaarsalaris.
Toch denkt de woordvoerder dat ook zij akkoord zullen gaan met het afschaffen ervan. ABN wil ook het beoordelingssysteem veranderen en gaat minder kijken naar harde targets. "Alleen kijken of iemand een doel gehaald heeft, vinden we te eenzijdig", zegt de woordvoerder.
Persoonlijke ontwikkeling
In overleg kunnen werknemers bijvoorbeeld bijscholingscursussen volgen of verlof nemen om een eigen bedrijf te starten. "We willen meer in gesprek over de vraag 'waar sta je nu, waar wil je naar toe'."
En dat kan ook zomaar buiten de bank zijn. Tot 2020 wil de bank 13 procent van het personeelsbestand wereldwijd, 22.000 werknemers in totaal, schrappen. Tot nu toe is al 8 procent verdwenen, de resterende 5 procent zal de komende jaren geleidelijk verdwijnen.
"We zitten in een krimpende sector en proberen ons personeel voor te bereiden op groei, binnen of buiten de bank", aldus de woordvoerder.
Uitzondering
Alleen werknemers van de bank die onder de Nederlandse cao vallen, krijgen vanaf volgend jaar géén bonus meer. Die cao geldt voor zo'n 17.000 mensen.
Het afschaffen geldt ook niet voor een groep van zo'n honderd handelaren en zakenbankiers. Het gaat om managers die invloed hebben op het dagelijks beleid van de bank en het risicoprofiel. Voor hen blijft de bonus bestaan, gemaximeerd op gemiddeld 20 procent van het salaris.
Dat bonusplafond is sinds begin 2015 van kracht. Toenmalig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem stelde het in omdat het als een perverse prikkel voor bankiers werd gezien en had bijgedragen aan het ontstaan van de financiële crisis.