Bedrijven

ASML stevent af op nieuwe recordomzet

20 juli 2016 08:29 Aangepast: 30 juli 2017 21:30

ASML verwacht de recordomzet van 6,3 miljard euro die in 2015 in de boeken werd gezet, dit jaar te overtreffen.

Afgelopen kwartaal kwam de omzet voor ASML uit op 1,74 miljard euro. Dat is bijna een derde meer dan in de voorgaande periode, en grofweg in lijn met de eerder afgegeven prognose. Aan een voorspelling voor heel 2016 had het technologiebedrijf zich nog niet gewaagd.

ASML hield de brutomarge stabiel op 42,6 procent, maar verwacht die in het lopende kwartaal op te vijzelen naar 47 procent. De omzet moet dan opnieuw rond de 1,7 miljard euro uitkomen. De nettowinst over de afgelopen drie maanden bedroeg 354 miljoen euro, tegen 198 miljoen euro in de voorgaande periode.

Meer nieuwe orders

In het orderboek van ASML staan bestellingen ter waarde van bij elkaar 3,4 miljard euro, 10 procent meer dan drie maanden eerder. Afgelopen kwartaal haalde het bedrijf per saldo voor 1,6 miljard euro aan orders binnen. Vooral producenten van rekenchips investeren veel in nieuwe productiemachines.

Vier orders die ASML ontving voor machines op basis van EUV (extreme ultraviolet lithography) zijn daarbij niet meegerekend. Die nieuwe technologie, die chipfabrikanten in staat moet stellen tegen lagere kosten nog kleinere en krachtigere chips te maken, bevindt zich nog in de testfase. De apparaten worden nog niet gebruikt voor massaproductie.

Om de ontwikkeling van EUV te versnellen, wil ASML zijn leverancier van meet- en regeltechnologie Hermes Microvision (HMI) overnemen. In verband met die vorige maand aangekondigde acquisitie wordt een lopend aandeleninkoopprogramma ter waarde van 1,5 miljard euro tijdelijk stilgelegd.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore