Bedrijven

Airbus verkoopt 430 vliegtuigen in een keer, order van 50 miljard

15 november 2017 11:15
Een Airbus A320neo voor Lufthansa. Beeld © Bloomberg

De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft op de luchtvaartshow in Dubai zijn grootste order ooit aangekondigd. De Amerikaanse investeerder Indigo Partners heeft in totaal 430 vliegtuigen besteld. Daarmee is een bedrag van bijna 50 miljard dollar (42 miljard euro) gemoeid.

Het gaat om toestellen van de types A320neo en A321neo, geschikt voor vluchten over korte tot middellange afstanden. Ze worden verdeeld tussen vier prijsvechters waar Indigo belangen in heeft. Behalve het Hongaarse Wizz Air, dat op 146 nieuwe vliegtuigen mag rekenen, zijn dat Frontier Airlines in de Verenigde Staten, JetSmart in Chili en Volaris in Mexico.

Verdubbeling

Indigo had al orders voor bij elkaar 427 van zulke toestellen lopen. Dat aantal is in één klap verdubbeld. Voor Airbus bevestigt dat de positieve verwachtingen die het bedrijf toch al had over de vraag naar zijn vliegtuigen bij prijsvechters, aldus bestuurder John Leahy.

Indigo Partners heeft overigens geen enkele connectie met de Indiase prijsvechter IndiGo, die in 2015 opzien baarde met een bestelling bij Airbus voor 250 A320neo's. Dat was tot dusver de grootste deal ooit voor de Frans-Duitse vliegtuigfabrikant.

Boeing scoort ook flinke order

De Amerikaanse rivaal Boeing kan eveneens pronken met een grote nieuwe bestelling. FlyDubai uit de Verenigde Arabische Emiraten wil 175 vliegtuigen uit de 737-reeks hebben en heeft daarnaast een optie genomen op nog eens vijftig van die toestellen.

Daarmee is een totaalbedrag van 27 miljard dollar gemoeid. Ook de Boeing 737 is bedoeld voor korte tot middellange afstanden.

Meer op rtlz.nl:
Toekomst van het grootste passagiersvliegtuig ter wereld onzeker

RTL Z / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van