De strenge Nederlandse bonusregels die gelden voor bankiers gelden voortaan ook voor flitshandelaren. Die hadden tot nu toe een uitzonderingspositie. De Nederlandsche Bank (DNB) scherpt onder druk van de Europese bankenautoriteit (EBA) de regels aan.
Volgens de EBA heeft DNB de regels te ruim geïnterpreteerd. Al spreekt de DNB zelf van een 'verantwoorde en proportionele' interpretatie. Maar dit standpunt blijkt nu juridisch niet houdbaar.
In Nederland zitten enkele grote flitshandelaren, zoals FlowTraders, Optiver en IMC. Allemaal handelshuizen die wereldspeler zijn op het gebied van high frequency trading.
Het businessmodel van dit soort bedrijven is om door heel snel te handelen (binnen een seconde kopen en verkopen) geld te verdienen aan minimale koersstijgingen of -dalingen.
Toekomst beloningsregels
Voor de bonusregels krijgen de dertien bedrijven die het betreft van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) respijt tot eind 2019. Daarnaast moeten ze ook aan nieuwe kapitaalregels voldoen waarvoor ze van de DNB tot 31 maart 2018 de tijd krijgen. Als ze dat echt niet lukt, dan moeten ze uiterlijk eind 2019 een herstelplan hebben ingediend.
In een brief aan de handelshuizen schrijft Jan Sijbrand, verantwoordelijk voor bankentoezicht en toezichtbeleid bij de DNB: "De Minister van Financiën heeft laten weten de komende tijd in gesprek te zullen gaan met de AFM en de sector over de toekomstige vormgeving van de beloningsregels voor deze sector."
Strenger dan rest EU
Nederland hanteert strengere regels voor bonussen dan de rest van de Europese Unie. Bankiers mogen hier maximaal 20 procent van het vaste salaris aan bonussen ontvangen terwijl de EU 100 procent als maximum hanteert.
De regels zijn politiek gevoelig. De banken zelf en andere critici vinden dat ze verhinderen dat werknemers en bedrijven zich in Nederland vestigen.
Brexit
Onlangs liet MarketAxess, een van de grootste obligatiehandelsplatforms ter wereld, weten naar aanleiding van de brexit uit te wijken naar Amsterdam. Twee Amerikaanse flitshandelkantoren, Radix Trading en Hard Eight Trading, kiezen ook definitief voor Amsterdam als hun Europese uitvalsbasis in plaats van Londen.
In hoeverre die bedrijven geraakt worden door de nieuwe regels is niet direct duidelijk. In januari zei de vorige minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, tegen RTL Z dat internationale banken die door de brexit hun hoofdkantoor willen verplaatsen van Londen naar Amsterdam, zich geen zorgen hoeven te maken over de Nederlandse bonuswetgeving.