Bedrijven

Dirk Scheringa stort zich op cryptohandel

09 november 2017 09:27 Aangepast: 12 december 2017 13:02
Beeld © Archieffoto ANP

Oud-DSB-bankier Dirk Scheringa heeft een nieuwe bezigheid: hij wordt het gezicht van een bedrijf dat ondernemers gaat helpen bij het lanceren van cryptocurrencies.

Scheringa wordt het gezicht van ICO HeadStart, schrijft Het Financieele Dagblad. De naam van het bedrijf verwijst naar waar het bedrijf zich mee gaat bezighouden: initial coin offerings (ico). 

Initial Coin Offering

Een ico is een manier om geld op te halen voor bedrijven die technieken ontwikkelen die steunt op de blockchain. Voor beleggers is het interessant omdat zij vroegtijdig aan boord zijn en profiteren als de currency meer waard wordt.

Het nadeel van een ico is dat het, in tegenstelling tot een gang naar de aandelenbeurs (initial public offering), veel minder transparant is. Iets basaals als een prospectus is bijvoorbeeld niet verplicht, simpelweg omdat er geen toezichthouder is. 

De Chinese centrale bank heeft ico's verboden, in Nederland waarschuwde de AFM voor de risico's van beleggen in bitcoins of ethers

Juist de onduidelijkheid rond ico's is wat het bedrijf waar Scheringa gaat werken wil aanpakken. ICO HeadStart wil het kaf van het koren gaan scheiden als het gaat om bedrijven die hun techniek willen vermarkten met een ico.

Beleggingsfonds 

Het bedrijf gaat meer doen dan advies geven aan beleggers, er komt een beleggingsfonds dat investeert in de kansrijke projecten die worden geselecteerd, vertelt oprichter Nawid Habib aan de krant.

Hij heeft Scheringa gevraagd vanwege zijn andere kijk op zaken en omdat hij 'wereldwijd bekend is'. Op het gebied van cryptocurrency moet Scheringa nog wel wat bijleren.

Eigenaar failliet DSB

Scheringa werd bekend als eigenaar van DSB, de bank die in 2009 failliet ging. Hij stopte volgens Quote begin oktober als bestuurder bij CS Factoring, zijn bedrijf dat facturen van bedrijven overneemt om die tegen een vergoeding te innen. Dat bedrijf wilde Scheringa begin dit jaar naar de beurs brengen, maar dat ging op het laatste moment toch niet door.

Scheringa ambieerde ook een politieke carrière, maar werd maart 2016 uit de Ondernemerspartij van Hero Brinkman gegooid omdat hij zijn lidmaatschapsgeld (22,50 euro) niet had betaald. 

Mother of all Tokens

Ironisch: om van start te kunnen is nog 10 miljoen dollar nodig, geld dat het bedrijf wil ophalen met, jawel, u raadt het al, een ico. Daarvoor ontwikkelt het bedrijf een eigen cryptocurrency die het heel bescheiden de naam Mother of all Tokens (Moat) heeft gedoopt. 

Dat Scheringa zich gaat bemoeien met cryptocurrency is voor sommige Twitteraars reden voor scepsis en vrolijkheid. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van