Ga naar de inhoud
Bedrijven

14 miljoen voor Amsterdamse startup die bedrijven veilig houdt

De Amsterdamse startup EclecticIQ heeft een investering van 14 miljoen euro opgehaald. Het cybersecuritybedrijf verkoopt geen traditionele beveiligingssoftware, maar een dashboard met data over digitale dreigingen. Met de investering wil het bedrijf flink gaan uitbreiden en voet aan de grond krijgen in de VS en Azië.

Het dashboard toont informatie over uiteenlopende cyberaanvallen, variërend van nieuwe malware-infecties tot phishing-campagnes. EclecticIQ wil al deze data inzichtelijk maken, zodat het cybersecurityteam van een bedrijf weet wanneer ze actie moeten nemen.

Onder andere de Amsterdamse investeerder Inkef en KPN investeren in de drie jaar oude startup. Anderhalf jaar geleden haalde EclecticIQ al 5,5 miljoen euro op, toen investeerde KPN ook. 

'Netflix voor cyberinlichtingen'

EclecticIQ is een soort 'Netflix voor cyberinlichtingen', vertelt oprichters Joep Gommers aan RTL Z: "We verzamelen inlichtingen van grote cybersecuritybedrijven en bekijken of het voor onze klanten relevant is." Onder andere overheden en grote banken zijn klant bij EclecticIQ. Deze organisaties kunnen de hoge abonnementskosten van tienduizenden euro's per maand betalen. 

Met het dashboard van EclecticIQ krijgt een bank bijvoorbeeld informatie over nieuwe ransomware- of phishing-aanval, en wat zij er tegen kunnen doen. Ook is het mogelijk om via het dashboard veilig informatie naar andere delen van de organisatie te verspreiden. Inmiddels heeft EclectiqIQ enkele tientallen klanten.

Miniatuurvoorbeeld

Het dashboard van EclecticIQ

Uitbreiden

EclectiqIQ gaat de investering onder andere gebruiken om zijn team van 65 man uit te breiden. Zo is de startup druk bezig om een eigen team van analisten op te zetten. Bedrijven die geen eigen analisten in dienst hebben, kunnen dan gebruikmaken van de kennis van EclectiqIQ.

Daarvoor introduceert EclecticIQ ook een nieuw goedkoper abonnement van 25.000 euro per jaar. "Dat is voor bedrijven met minimaal duizend werknemers. Zij hebben vaak wel een securityteam, maar geen analisten in dienst. Onze analisten geven dan relevante informatie door, waarna het securityteam actie kan ondernemen. Denk aan het aanpassen van de firewall of het patchen van software."

Concurrentie

De grootste concurrenten van EclecticIQ komen uit de VS. Daar zitten partijen als ThreatConnect en Anomali, die vooral Amerikaanse klanten hebben. Het betreden van de Amerikaanse markt wordt ook een spannende stap, zegt Gommers.

"In Europa hebben we al grote klanten, maar in de VS en Azië valt voor ons nog enorm veel te halen. De investering gaan we dan ook voornamelijk gebruiken om internationaal uit te breiden."

Groeiende markt

Het voorspellen van digitale gevaren wordt een belangrijker onderdeel in de cybersecuritywereld, zegt Matthijs Ros, cybersecurity-expert bij Capgemini: "Veel organisaties weten dat 100 procent veiligheid niet bestaat. Door informatie over nieuwe digitale gevaren te analyseren kunnen zij zich beter wapenen tegen mogelijke toekomstige aanvallen."
 
Daarmee moeten inlichtingen over digitale dreigingen vooral als een aanvulling op bestaande beveiligingsmaatregelen worden gezien, meent Ros: "Traditionele beveiligingssoftware zoals een antivirusprogramma houdt malware tegen die al bekend is. Met informatie over nieuwe digitale dreigingen kun je anticiperen op aanvallen die nog niet algemeen bekend zijn."