Bedrijven

Aegon boekt 31 procent meer winst: beter dan verwacht

09 november 2017 08:20 Aangepast: 09 november 2017 09:42
Beeld © Aegon

De winst van verzekeraar Aegon steeg in het derde kwartaal met bijna een derde tot 469 miljoen euro, maar dat wordt mede beïnvloed door bijzondere posten. De onderliggende brutowinst nam met 20 procent toe tot 412 miljoen euro. Belangrijk is ook dat de kapitaalbuffer veel sterker is geworden.

De resultaten van Aegon zijn beter dan waar beleggers vanuit waren gegaan. Verder neemt de sterkte van de balans, bekend als de Solvency II ratio, toe van 185 procent tot 195 procent. Dat is meer dan de groei tot 187 procent waar op werd gerekend.

Het resultaat steeg met name in de VS, dat is goed voor twee derde van de winst en daardoor de belangrijkste markt voor Aegon. Het onderliggende resultaat voor belastingen steeg in de VS met 22 procent tot 376 miljoen. In Europa, voor Aegon is dat met name Nederland, was de toename 18 procent tot 177 miljoen. Maar de winst in Nederland daalde, met 1 miljoen euro tot 132 miljoen euro.

Sterke groei

Aegon als geheel profiteerde van een sterke groei in vermogensbeheer, lagere claims, hogere inkomsten uit provisies, een gunstig beursklimaat en kostenbesparingen. 

In het nettoresultaat is een eenmalige last van 198 miljoen euro verwerkt door aanpassingen in de levensverzekeringenportefeuille in de Verenigde Staten. Daar staan waardevermeerderingen van bezittingen tegenover van bij elkaar 159 miljoen euro.

Verzekeraar Aegon is van oudsher afhankelijk van de financiële markten, maar die afhankelijkheid is wel flink verminderd, zegt ceo Alexander Wynaendts in 
gesprek met Roland Koopman. Hij zegt ook dat pensioenopbouw steeds individueler wordt en dat Aegon daar van profiteert.

Bekijk het volledige gesprek met Aegon-ceo Alexander Wynaendts:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van