Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

'Apple vond nieuwe ontwijktruc na ontmaskering Ierse constructie'

06 november 2017 20:45 Aangepast: 07 november 2017 20:26
Apple-baas Tim Cook bij de opening van een Apple-winkel in Chicago. Beeld © AFP

Na de ontdekking van Apple's constructie om belasting te ontwijken via Ierland en de daaropvolgende miljardennaheffing van de Europese Commissie, heeft de techfabrikant een nieuwe structuur opgetuigd om zo min mogelijk belasting over zijn buitenlandse vermogen te betalen.

Het Amerikaanse bedrijf verplaatste haar holding waarin het grootste gedeelte van haar financiële reserves zijn gestald naar het Britse Kanaaleiland Jersey, melden onder meer de BBC, Trouw en Het Financieele Dagblad.

Uit gelekte documenten, de Paradise Papers gedoopt, blijkt dat Apple na de ontdekking van de belastingdeal in Ierland meteen op zoek ging naar een nieuwe manier om zo min mogelijk belasting te betalen.

Paradise Papers

Om dat te bereiken zochten Apple-werknemers contact met de firma Appleby, spil in de onthullingen over belastingontwijking door onder meer de Britse koningin Elizabeth en popster Bono. 

Apple's juridische adviseurs vroegen Appleby naar de mogelijkheden van belastingparadijzen zoals de Britse Maagdeneilanden, de Kaaimaneilanden en de Britse Kanaaleilanden Jersey en Guernsey. Het werd uiteindelijk Jersey, schrijft de BBC

Apple zoekt de grens op

Buitenlandse bedrijven betalen hier geen belasting. De twee holdings die Apple in Ierland had werden vanaf begin 2015 bestuurd vanuit het kantoor van Appleby op Jersey. Dat duurde tot begin 2016.

Op deze manier was het voor Apple mogelijk om miljarden euro's aan belasting wereldwijd te ontwijken. Via deze twee holdings, Apple Operations International en Apple Sales International, liet Apple tot in 2014 een groot gedeelte van haar inkomsten wereldwijd lopen.

Deal met Ierse belastingdienst

Dankzij een deal met de Ierse fiscus, betaalde Apple nauwelijks belasting over de miljardeninkomsten van het bedrijf. In 2014 bijvoorbeeld maar 0,005 procent, becijferde de Europese Commissie vorig jaar.

Dat lukte de fabrikant door gebruik te maken van verschillen tussen Amerikaanse en Ierse wetgeving. Vermogen dat buiten de VS is gestald, valt niet het onder Amerikaanse belastingtarief voor bedrijven, dat ligt tussen de 15 en 35 procent. Het vermogen dat Apple buiten het bereik van de Amerikaanse fiscus houdt, wordt geschat op 252 miljard dollar.

Naheffing van 13 miljard

Door met de Ierse fiscus af te spreken dat de winsten die niet in Ierland werden gemaakt, daar ook niet belast hoefden te worden, scheelde dat Apple miljarden aan belasting. Eurocommissaris Margarethe ​Vestager oordeelde dat het om ongeoorloofde staatssteun ging en stuurde Apple een naheffing van 13 miljard euro.

Terwijl die procedure nog liep, zocht Apple al de vlucht naar voren, schrijft Trouw. Apple laat aan de krant weten dat de veranderingen niet hebben geleid tot het betalen van minder belasting in welk land dan ook. 

Vestager eist opheldering

Update 07 november 20:19 uur: Vestager heeft Apple al eerder om informatie gevraagd over de belastingconstructies van het bedrijf, schrijft persbureau Reuters. Zij wil onder meer controleren of de nieuwe constructie wel voldoet aan Europese mededingingsregels, zei ze tijdens een bijeenkomst in Lissabon.

Hoe gaat belastingontwijking precies in z'n werk? Peter van Zadelhoff legt het uit: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van