Ga naar de inhoud
Bedrijven

Prima kwartaal voor ING, vooral in Nederland

Beeld © ANP

ING Bank heeft in het derde kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. Dat komt met name doordat het in Nederland crescendo gaat. In andere grote markten daalt het resultaat juist.

De totale omzet (baten geheten bij een bank) stegen met 1 procent tot 4,4 miljard euro. De kosten stegen harder, maar ING hoefde net als in het eerste halfjaar ruim de helft minder geld opzij te zetten voor slechte leningen en dat redde ING. De nettowinst steeg daardoor wel: met 2 procent tot 1376 miljoen.

Voor een beeld van de gang van zaken kijken analisten naar de onderliggende nettowinst en die steeg met 3,1 procent tot 1378 miljoen euro. Dat is iets beter dan de 1350 miljoen die was verwacht. De winst per aandeel blijft gelijk op 0,35 euro.

Nederland

Nederland is nog altijd de belangrijkste markt voor ING en hier draaide de bank prima. De onderliggende winst vóór belastingen steeg met 27 procent tot 685 miljoen euro.

In België, samen met Duitsland de tweede markt van ING, steeg de winst, maar die toename was minimaal. In Duitsland daalde de winst voor belastingen zelfs (met 12 procent), en ook in de ander landen in Europa waar ING actief is nam de winst af (met 10 procent).

Meer klanten

Het aantal retailklanten steeg in het derde kwartaal met 400.000 tot 36,9 miljoen. ING leende 8 miljard euro meer uit en klanten zetten 4,2 miljard euro meer op hun spaarrekening.

Volgens topman Ralph Hamers plukte de bank in Nederland afgelopen kwartaal onder meer de vruchten van eerder doorgevoerde kostenbesparingen. ING is concernbreed nu ook nog bezig om zijn kosten omlaag te brengen, onder meer door duizenden banen te schrappen. In de komende jaren gaat het om totaal 7000 arbeidsplaatsen die komen te vervallen.